06 august 2013
BRANDUL SAPTAMÂNII: Centrul de Studii despre Bere

Nume de cod: Vladimir aka “Colecționarul de capace”

Din seria interviurilor neconvenționale azi stăm de vorbă cu un moldovean de peste Prut, un cititor de-al nostru care colecționează capace de bere. Eram prea fascinați să-i aflăm poveștile din spatele fiecărui capac de bere ca să nu-i luam un interviu. :D

 

Vă salut, domnule Popovschii Vladimir!

Spune-ne întâi de unde ești, ce ocupație ai, vârsta, starea civilă… tot :)
Sunt din Republica Moldova, din Chişinău. Lucrez ca tehnician al utilajului sportiv (trenajoare) într-o companie mare. Am 27 de ani. Sunt însurat, am un fecior.

Ce te-a îndemnat, ca să zic așa, să colecționezi capace de bere?
Am început să colecţionez capacele în 1995, încă de când eram copil. Noi în curte am jucat in “tăvăluţe” – trebuia să nimereşti într-o gaură în pământ cu capacul de bere. Cine nimerea primul, acela lua tot câştigul. Eu am câştigat mereu. S-a făcut o colecţie mică de vreo 70 de capace diferite. De atunci ea numai creștea.

De cât timp faci asta și câte ai adunat până acum?
Colecţionez deja de 17 ani. În 2003 am găsit parteneri de hobby pe internet. Am început să schimb cu ei prin poştă. Din 2006 vizitez adunări internaţionale al colecţionarilor de atributica

de bere. Am adunat până acum 15382 de capace.

Colecție impresionantă, totuși unde și cum le depozitezi pe toate? :D
Am nişte saci din celofan în care încap aproximativ 300 de bucăţi. Toată colecţie este la mine acasă.

Cea mai importantă întrebare: ai băut toate berile ale căror capace le ai în colecție?
Întrebare e interesant. Am băut cam 1000 de beri diferite din 52 de ţări, alte capace le-am obținut prin schimburi cu colecţionari. Câteva am primit direct de la producători, altele mi le-au adus prietenii din călătorii.

1000 de beri diferite?! Îi clar… ești de-al nostru :) )

Am văzut că ai capace din 180 de țări? Le-ai vizitat pe toate? Cum și unde îți găsești capacele? Presupun că de-a lungul timpul ai avut și multe capace nefolosibile. Au fost multe?
Din păcate, nu. Am vizitat doar 8 ţări, dar mulţimea de beri străine se vinde la noi în supermarkete.

Probabil ai avut și capace greu de găsit. Povestește-ne o întamplare legată de capacele care erau să-ți scape.
Pentru mine cele mai faine capace sunt din Moldova, Romania, Bulgaria şi Ucraina. Uneori propun 5-10 capace la schimb pentru un capac de prin zonele asta. Ţin minte, când am fost la Bucureşti am cumparat la Gara de Nord un Bergenebier cu un promo pe capac cu tema fotbalului. Până atunci nu văzusem aşa capac la nici-o colecţie. E un capac foarte preţios pentru mine.

Soția ce spune despre pasiunea ta?
Soţia întotdeauna m-a ajutat cu colecţia. Ea este bucuroasă că am cu ce-mi ocupa timpul liber.

Acum știm ce te-a îndemnat, dar ce te motivează să colecționezi în continuare?
E un interes mare. Cu capacele descopăr uneori istoria, uneori geografia, uneori alte ştiinţe. Vreau să am capace din toate ţările unde se produce bere.

Nu te-aș întreba de costuri, că pasiunile nu se calculează în cifre, dar este o pasiune pentru oricine?
Desigur, dacă te ocupi cu ceva, trebuie să şi cheltuieşti bani, cândva mult, cândva puţin, depinde de hobby. Cred că fiecare om poate să se ocupe cu ceva în timpul  liber

Spune-ne câte ceva și despre berea din Moldova.
Moldova nu e o ţară unde bere stă pe locul întâi,  totuşi avem 4 uzine mari (Efes Vitanta Moldova Brewery, Cetatea Veche, Beermaster şi Bere-Unitanc),  11 uzine mici și o microberarie BeerHouse în centrul capitalei. Prima fabrica de bere s-a deschis in 1860 la oraş Tighina(Bender). Prefer berea moldovenească, dar îmi place foarte mult şi berea din România

Spre încheiere poate ne împărtășești și părerea dumitale despre Blog de Bere și ce ți-ai dori să mai găsești pe-aici.
E un blog interesant, am citit aproape toate posturile. Să fac un link la site-ul meu, pentru alţi colecţionari. Aş dori să găsesc pe blog informaţii despre uzine şi berarii Romaniei, noutăţi – ce a apărut, unde, şi cum este la gust. Despre atributică de bere (capace, etichete, subhalbe, halbe  ş.a.) va fi o informaţie foarte utilă. Doresc ca blogul să crească şi să fi plin cu informaţii. Succese!

Mulțumim că ne-ai împărtășit povești din lumea colecționarului de capace de bere. Spor la colecționat și te mai așteptăm pe Blog de Bere.

Aici îl găsiți pe Vladimir și colecția sa.

Despre Sorin Neagu

2 comentarii

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Înapoi la începutul paginii