Nu demult lăudam lansarea unei beri noi pe piața românească, Nenea Iancu. Aceasta a testat piața în vară introducând două sortimente de bere la draught în mai multe localuri și terase de prin țară. Tot pe-atunci am degustat și eu la Die Stube în Brașov Nenea Iancu Blondă la draught. Sincer nu m-a impresionat deloc, ba chiar din contra, dar încă cred că poate am nimerit un lot vechi.
Acum, Bavarom, cel mai mare importator independent de bere din România anunță că berile Nenea Iancu s-au lansat și la sticlă în lanțurile de magazine și pe la terase, baruri și restaurante.
Berea se va comercializa la sticlă de 0,5 litri în două variante-bere blondă de tip “Munchner Lager” cu o concentrație de alcool de 4.9 grade şi bere albă nefiltrată (tip Weiss), care are în componență un al patrulea ingredient, malțul din grâu, cu o concentrație de alcool de 5.1 grade. Nenea Iancu este fabricată în oraşul Memmingen din Germania exclusiv pentru Bavarom, ingredientele de bază fiind apă, malț din orz şi hamei. Procedeul de fermentaţie este natural şi durează 45 de zile.
Preţul în magazine va fi de aproximativ 5 lei sticla, fiind o bere superpremium. Eu unul abia aștept să le încerc și pe cele la sticlă, căci poate berea pe care am gustat-o în Brașov nu a fost păstrată bine, dar la sticlă nu mai am ce-i reproșa. Nenea Iancule mai ai o șansă de la mine. Tare sper să fii bună, căci îmi pari prea scumpă ca să dezamăgești și-ar fi păcat de eticheta aia tare reușită și de marketing-ul fain pe care-l faci.
Poftiți și câteva informații interesante despre fermentația de 45 de zile și prințipurile berii Nenea Iancu via pagina oficială de facebook:
- pentru că, de cele mai multe ori, berile din comerț practică o așa numită “fermentație grăbită”, de circa 10 zile, grăbite așa cum sunt și vremurile de azi în care trăim, conduse de “false printipuri” precum viteză și randamentul;
- fermentația naturală de 45 de zile permite un melanj mai potrivit al ingredientelor naturale și un gust cu adevărat desăvârșit;
- această calitate se poate observă foarte bine după formă și densitatea spumei rămasă pe halbă;
- aceeași calitate a fost remarcată în recenzii de specialitate prin “suplețea” gustului care definește berea Nenea Iancu;
- Nenea Iancu respectă “Deutsche Reinheitsgebot”, adică ‘Legea purtității germane a berii de la 1516″, folosind strict numai ingrediente naturale: apa, malț din orz și hamei – pentru varianta blondă, iar pentru varianta nefiltrată adaugandu-se și malțul din grâu;
- pentru că, deocamdată, în România nu am găsit o fabrică în care aceste legi să fie respectate, această bere este făurită chiar în inimă Germaniei, în orașul Memmingen, Landul Bavaria;
- rețetă care stă la bază berii Nenea Iancu este realizată de producătorul german exclusiv pentru marca de bere românească;
- Nenea Iancu se găsește în două variante: bere blondă de tip “Munchner Lager” cu o concentrație de alcool de 4.9 grade și bere nefiltrată tip “Weiss” de 5.1 grade, deocamdată doar la țap în anumite localuri din orașele mari
- acum gândiți-va puțin înainte să comandați un Nenea Iancu: s-ar putea să așteptați 5 minute pân vi se ia comandă, însă această bere a așteptat să va întâlnească nici mai mult, nici mai puțin decât 45 de zile
- Bene bibendi! cum spunea ilustrul I.L. Caragiale
la fel de proasta ca la draft
A ajuns in sfarsit si in Real si am avut onoarea. Sunt fan al nefiltratelor si a fost excelenta, nota 9+, o sa cumpar la fiecare drum.