05 decembrie 2013
BRANDUL SAPTAMÂNII: Centrul de Studii despre Bere

Studiu privind impactul economic al consumului daunator de alcool asupra sistemului de sanatate din Romania

Asociația Română pentru Promovarea Sănătății a lansat rezultatele primului „Studiu privind impactul economic al consumului dăunător de alcool asupra sistemului de sănătate din România”, susținut de compania Lundbeck România.

Acesta este primul studiu de acest tip realizat în România care a vizat impactul economic asupra sistemului de sănătate și care a analizat costurile privitoare la consumul dăunător de alcool și efectele nefaste ale acestuia.

Studiul a început în luna mai 2013 și s-a încheiat în luna octombrie 2013. Experții implicați în elaborarea acestuia sunt: Conf.univ.dr. Florentina Furtunescu (Disciplina de Sănătate Publică și Management, UMF Carol Davila, București), Adriana Galan (Institutul National de Sănătate Publică) și Cipriana Mihăescu-Pintia (Școala Națională de Sănătate Publică, Management și Perfecționare în Domeniul Sanitar).

Alcoolul constituie în prezent o amenințare la nivel mondial și în special la nivel european, fiind al treilea contributor major la mortalitate și morbiditate. Cea mai mare parte din costurile atribuibile consumului dăunător de alcool sunt evitabile prin măsuri de prevenție. Studiul de față a vizat o analiză concretă, bazată pe tehnici științifice riguroase, a costurilor consumului de alcool asupra sistemului de sănătate din România. Rezultatele obținute comportă două direcții de discuție: pe de o parte au fost evidențiate cheltuielile publice anuale ale CNAS pentru episoadele de spitalizare atribuibile consumului dăunător de alcool, iar pe de altă parte s-a constituit un inventar al ”zonelor gri” – servicii de sănătate fie inexistente, fie neevidențiabile prin sistemul informațional curent ca fiind asociate consumului dăunător de alcool. Din ambele perspective, studiul este inovator, aducând o contribuție substanțială la informarea publică. Totodată, rezultatele relevate constituie un suport valid pentru fundamentarea de politici publice și/sau intervenții preventive pentru controlul consumului de alcool la nivel național.” a afirmat Conf.univ.dr. Florentina Furtunescu, coordonatorul studiului.

În urma activității de cercetare realizate s-au obținut următoarele rezultate:

S-au identificat 69.904 cazuri externate asociate consumului de alcool (1.6% din totalul spitalizărilor) și 572.549 zile de spitalizare aferente acestor cazuri în anul 2012;Aproape jumătate dintre cazurile spitalizate (46.3%) au prezentat complicații;73,82% au fost cazuri de boli și tulburări ale sistemului hepatobiliar și ale pancreasului;22,28% (15.574) au fost tulburări mentale organice atribuibile/induse de consumul de alcool/droguri;Suma totală rambursată de CNAS în 2012 pentru cazurile internate datorită problemelor de sănătate cauzate de consumul dăunător de alcool a fost de 107.487.375,5 RON (aprox 25 mil EUR)Valoarea medie rambursată per pacient internat de 1.537,6 RON (peste media naţională a tarifului pe caz ponderat de 1.444,00 RON).

Deși alcoolismul este perceput de societate ca un viciu, cercetările moderne au evidențiat că dependența de alcool este o afecțiune cerebrală, o tulburare mintală și de comportament recunoscută medical și una dintre cele mai frecvente afecțiuni mintale în Europa. Dependența de alcool prezintă o probabilitate crescută de evoluție progresivă, tulburările asociate consumului de alcool fiind printre primele 10 boli cu impact major la nivel mondial, având consecințe grave asupra vieții persoanei dependente de alcool și a familiei sale. Strategiile terapeutice actuale, abstinența și reducerea consumului dăunător de alcool, oferă specialiștilor în domeniu soluții de succes pentru tratarea acestui complex de fenomene fiziologice, comportamentale și cognitive”, a declarat Prof. Dr. Doina Cosman, Șef al Disciplinei de Psihologie Clinică, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Haţieganu” – Cluj-Napoca

Principalele concluzii formulate de experții implicați în realizarea studiului:

Sistemul de sănătate din România gestionează anual aproximativ 70.000 externări atribuibile alcoolului, care antrenează la rândul lor peste 570.000 zile de spitalizareAproape 25 mil. EUR au putut fi evidenţiate ca resurse publice rambursate anual pentru episoade de spitalizare direct atribuibile consumului dăunător de alcool. Suma se bazează pe tarife rambursate şi nu pe costuri reale. Ea reprezintă doar o mică parte din costurile reale atribuibile consumului de alcool, cu toate acestea povara economică asupra sistemului de sănătate este impresionantă,Multiple categorii de costuri considerate relevante pentru costul total nu au putut fi identificate (ex. costuri ale asistentei primare şi ambulatorii, costuri ale asistentei de urgenţă, costuri aferente concediilor medicale sau costurile induse de accidente rutiere care au avut drept cauză consumul de alcool)Există multe tipuri de servicii care ar fi necesare pentru controlul consumului dăunător de alcool la nivel populaţional, dar aceste servicii nu sunt furnizate în prezent nici prin sistemul de asigurări sociale de sănătate, nici prin programe de sănătate (ex. servicii de prevenţie secundară, pentru identificarea precoce a persoanelor cu consum problematic de alcool şi rezolvarea acestor cazuri înainte da apariţia bolilor sau a complicaţiilor asociate consumului de alcool.O mare parte din costurile atribuibile consumului dăunător de alcool sunt evitabile prin măsuri de prevenţie primordială (întărirea capacităţii administrative pentru implementarea legilor şi introducerea de noi prevederi pentru restricţionarea accesului), primară (educaţie pentru sănătate, în special la tineri, conducătorii auto etc) şi secundară (programe de gestionare a renunţării la alcool).Intervențiile strategice pentru controlul consumului de alcool necesită o abordare coordonată, integrată și în special multisectorială. Această abordare este în sprijnul principiului fundamental al UE – “Sănătatea în toate politicile” (HiAP).

Prin acest studiu, Asociația Română pentru Promovarea Sănătății și-a propus să ofere datele științifice necesare fundamentării și inițierii acțiunilor și programelor care să crească gradul de conștientizare a impactului consumului dăunător de alcool și necesitatea intervențiilor specifice. “Studiul privind impactul economic al consumului dăunător de alcool asupra sistemului de sănătate din România”, nu este prima inițiativă de acest gen a asociației, propunându-și încă odată furnizarea de date științifice în vederea aprofundării problematicilor în domeniul sănătății.

În România, în acest moment, suntem în plin proces de regândire a sistemului de sănătate cu privire la tratamentul dependenței de alcool. La nivelul sistemului actual de servicii se resimte nevoia unui cadru formal de proceduri de lucru și de programe de educație medicală continuă care să abordeze integrat problematica dependenței de alcool. De asemenea nivelul de stigmă asociat acestui domeniu continuă să fie la fel de mare atât în rândul medicilor cât și în rândul populației generale. Prin intermediul cercetării derulate de specialiștii ARPS avem acum o bază formală, fundamentată pe evidențe științifice și de cost, pentru a demara necesarul proces de creare a unor politici și servicii consolidate în tratamentul dependenței de alcool în țara noastră. ALIAT susține crearea unor programe și politici publice dedicate tratamentului dependenței de alcool, precum și promovarea unui model integrat de servicii de sănătate care adresează această problematică“, a precizat Ioana Tomuș, Director Programe ALIAT.

Despre Cristian Florea

Sportiv pasionat de Social Media şi WordPress. Project Manager la Sport Local.

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>