Una din surprizele deplasării pe care am făcut-o la Riga, la invitația Michelin, dincolo de testele cu niște super mașini încălțate cu noile anvelope Michelin și de anumite întâmplări mai ”culturale” , a fost întâlnirea cu berile letone. Care mi-a lăsat un gust foarte plăcut. Din mai multe puncte de vedere.
În primul rând, m-a surprins cât de multe sortimente de bere au letonii. Am intrat într-un supermarket și am văzut rafturi întregi de beri autohtone. Plus multe beri poloneze și multe altele din țările nordice. Dar cele mai multe erau autohtone. Fiind pus în fața unor atât de multe opțiuni, am zis că mai bine întreb gazdele noastre pe ce bere să mă duc. Și mi s-a recomandat după cum urmează. Cu mențiunea că, mi s-a spus, unul din secrete este apa foarte bună care există în Letonia.
Lacplesis. Am gustat varianta Premium. O bere cinstită, lager, fără prea multe pretenții, dar cu toate la locul ei. De cursă lungă, ușor fructată, foarte refresizantă, ca să zic așa De altfel, asta mi-a plăcut la berile letone pe care le-am gustat, că erau lejere și pe stil de bună dispoziție, așa cum mi-au lăsat impresia și letonii.
Aldaris. Am gustat varianta Originalais. O culoare superbă, de ambră are berea asta. Iar gustul lejer, mult fruct și aromă, e din categoria cu care poți stabili o relație lungă și statornică
Cesu Alus. Am ales variata Pilsener. Seamănă mult cu Timișoreana noastră. Și cu asta cred că am spus tot ce era de spus ) Ooops, am uitat să fac poză la berea asta, așa că vă rog să mă iertați
Interesanta berea letona dar cum bine zici, Timisoreana e o bere fair. Si buna!