25 iunie 2018

Băutul berii, ca şi condusul, e o artă. Dar uneori artele nu se fac în acelaşi timp

Acesta este un guest post scris de Florea Cristian, pe care vi-l recomand cu inimă deschisă să-l citiți și să descoperiți surprizele viitoare pe care le pregătește ;)

Am participat acum câteva zile la o discuţie despre siguranţa rutieră în care cei de la Michelin ne-au arătat nişte statistici referitoare la situaţia accidentelor din România, raportându-ne şi la celelale ţări din Europa.

În general, dacă arăţi unui om nişte grafice încercând să-i explici cam care-i faza acolo, s-ar putea să-l pierzi încă de la primul slide, dar când e vorba de lucruri care ţin de viaţa cetăţenilor şi când vezi că în grafice România e fruntaşă din multe puncte de vedere, începi să-ţi pui semne de întrebare.

Dacă tot suntem pe blogdebere, permiteţi-mi să vă arat un grafic care arată cum s-a modificat numărul oamenilor care au murit datorită urcării la volan sub influenţa alcool-ului:


Graficul e făcut pentru perioada 2001 – 2008, iar aşa cum observaţi şi voi, România se află pe primul loc. În timp ce în alte ţări se iau măsuri pentru a scădea cât mai mult numărul oamenilor care se urcă la volan sub influenţa alcool-ului, la noi parcă se încurajează chestia asta, având în vedere că nu-s prea mulţi care vorbesc despre gravitatea situaţiei. Care ar fi, totuşi, principalele motive pentru care avem atât de multe situaţii neplăcute legate de condusul maşinii sub influenţa alcool-ului (din punctul meu de vedere, fireşte)?

 1. Inconştienţa

Se foloseşte destul de des vorba: „Hai, mă, că până acasă nu păţesc nimic dacă o să conduc aşa”. Bineînţeles că dacă ai băut deja câteva beri, ţi se pare o decizie normală. Nu e chiar aşa. Gândeşte-te că rişti să faci accidente fără să fii vinovat chiar şi când eşti treaz, dar atunci când ai băut şi s-a întâmplat ceva, eşti vinovat indiferent de situaţie. Unde mai pui că reflexele tale nu sunt atât de bine dezvoltate după câteva beri?
Totuşi, inconştienţa se mai educă dacă eşti destul de destupat la minte. De-aia ajungem la cauza cu numărul 2.

 1. Autorităţile

Niciodată n-au fost în stare să-ţi explice de ce nu e bine să faci un lucru. Întotdeauna au crezut că dacă pur şi simplu îţi interzic o chestie, tu o să înţelegi singur de ce s-a întâmplat asta. Aşa cum îl faci curios pe un copil atunci când îi spui că n-are voie să pună mâna pe soba fierbinte pentru că se frige, cam aşa e şi cu cei care se urcă la volan sub influenţa alcool-ului. N-avem voie să ne urcăm pentru că nu-i bine, dar nu ştim exact de ce nu-i bine, mai ales pentru că (nu-i aşa?) „N-are, frate, cum să mi se întâmple mie necazul ăsta”. Ba are, că nu eşti cu nimic mai special când vine vorba de condus sub influenţa alcool-ului.

Dacă autorităţile ar explica mai bine motivele pentru care nu trebuie să te urci la volan sub influenţa alcool-ului (aşa cum au făcut-o cei de la Michelin la discuţia despre care vă vorbeam mai sus) şi dacă şi-ar face şi ei treaba în trafic aşa cum scrie în legislaţie, eu cred că situaţia s-ar schimba cumva.

Dacă ţara noastră n-ar mai funcţiona pe bază de pile şi şpăgi, probabil educaţia rutieră ar fi în România un lucru atât de normal, încât articolele de genul ăstuia nu şi-ar avea rostul.
Cam aici se termină părerile mele legate de condusul sub influenţa alcool-ului, dar dacă voi mai vedeţi alţi factori pentru care suntem fruntaşi în clasamentul de mai sus, vă invit să lăsaţi un comentariu. Totodată, dacă vedeţi vreo rezolvare a problemei, la fel, formularul de comentarii vă stă la dispoziţie.

P.S.: Despre #sigurantarutiera se vorbeşte pe Twitter foarte mult. În plus, detalii mai găsiţi şi în articolul scris pe blogul meu.

Despre Sorin Neagu

5 comentarii

 1. Felicitari pentru articol Cristian, nu foarte multi dintre cei care se urca la bord cu ceva „la bord” isi dau seama de pericolele pe care pot sa le produca. Sa nu te superi Sorin, aici cazul vecinului meu eveniment petrecut pe 8.10.2012 http://delabirou.blogspot.ro/2012/10/vecinul-meu-se-credea-schumacher-in.html

 2. de ce să mă supăr? :)
  n-aș avea de ce pe tine, dar de-al de vecinul tău nu prea suport ;)

 3. @Narcis, mulţumesc pentru cuvintele frumoase! Cât despre păţania ta, vecinul tău nu va putea fi educat niciodată. Cred că lui degeaba îi explicăm cum stă treaba, că oricum nu înţelege. Articolele de genul ăsta sunt pentru cei cu mintea puţin mai deschisă.

  Oricum, autorităţile par să fie degeaba câteodată.

 4. @Sorin pentru ca am lasat link-ul la asta ma refeream.
  @Cristian cazurile sunt foarte multe, poate unele nu sunt relatate nicaieri niciodata. Dar politistii cand nu iau mita si sunt chemati la ceva, spun ca ei sunt doar „constatatori”, adica la fel pot sa chem si postasul sa fie constatator.

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*