28 septembrie 2013
BRANDUL SAPTAMÂNII: Centrul de Studii despre Bere

Păsuri legate de festivalurile de bere

După o vară de hoinărit pe la tot felul de serbări dedicate verii și berii, m-am gândit să fac o listă cu ce n-aș mai vrea să întâlnesc la viitoarele festivale, că prea ne fug ochii la Oktoberfestul bavarez și prea-l imităm ieftin, fără să ne uităm puțin în ograda noastră, să profităm de ce este al nostru și să ne îmbunătățim nițel metodele.

1. Lipsa mai multor sortimente de bere
Cum să faci tu festival închinat berii și să ai numai 5-6 beri din care publicul poate alege. E la fel cu a face un pub fain dedicat berii și să ai doar șase sortimente de bere, pentru că poartă numele unui brand pe pereți și clienții nu trebuie să aleagă decât brandul respectiv. Ori e festival/pub de bere, ori nu mai e.

2. Atmosfera
Dacă inviți formații slabe vei avea o atmosferă de toată jena, plus că oricum românul nu știe să se distreze la serbări ale berii. Organizatorule fă-ți treaba ca lumea și întreține publicul cumva, animează-l, implică-l, ocupă o masă cu 20 de prieteni și dă tonul la distracție. Mi-s sătul de festivale leșinate.

3. Aglomerația
Nu spun eu că am vreo rețetă perfectă pentru organizare, dar daca ți s-a umplut cortul care oricum nu prea face față numărului de consumatori prezenți e obligația ta să păstrezi rândurile. Ai un cort de 2000 de oameni și paznici la intrare, nu încerca să înghesui 3000 ci folosește paznicii aia și oprește accesul când ai depășit numărul de locuri din cort. Ori facem o treabă ca lumea, ori n-o mai facem. Dacă vrei să vinzi la 3000 de oameni adu un cort mai mare data viitoare.

4. Copiii
Eu asta n-o s-o înțeleg niciodată – de ce ți-ai aduce copilul la un festival de bere, mai ales în România?! Foarte aglomerat, fum, alcool, oameni sub influența alcoolului, părinți sub influența alcoolului, gălăgie. Pe mine chiar nu mă duceau ai mei părinți la o bere, ci la film, la spectacole pe la casa de cultură, la zoo, la circ, dintr-astea. În România festivalele de bere nu sunt organizate de dragul copiilor, iar despre părinți care-și cară odraslele după ei la asemenea evenimente nu pot spune lucruri bune. Sunt și excepții, dar în general, eu nu mi-aș duce copilul la un festival de bere.

5. Mâncarea
Asociază-ți festivalul de bere cu o expoziție slow food, o mâncare tradițională, fie ea românească sau nu, ori cu o degustare de brânzeturi. Să fie ceva altceva.
Atât de fain arătau mâncărurile de la intrarea în cortul Best of Beer Fest, încât așa mi-aș dori să fie la fiecare festival. Nu mai vreau bere proastă și mici, vreau beri serioase și bucate pe alese. Nu scrie nicăieri că festivalul de bere trebuie să ofere doar mâncare proastă și nesănătoasă, ba chiar scapi de aspectul acela de ieftin dacă oferi și altceva decât prăjeală și fum.

6. Curățenia
Că tot vorbeam de aspect ieftin, nimic nu contribuie mai mult la asta decât lipsa curățeniei. Dă-ți interesul să fie lună pe jos. Scapă de sacii aia agățați de masă și înlocuiește-i cu coșuri bine plasate și ușor de golit. Premiază-i pe cei ce adună pahare de pe jos. Nu cred că s-a supărat nimeni vreodată de la prea multă curățenie. Păstrează un aspect curat și în cort, nu-i lăsa pe cei din spatele dozatoarelor să adune munți de gunoaie în spatele lor. Hai să arătăm că nu suntem așa sălbatici și că putem fi civilizați.

Sunt foarte pornit să critic pentru că mi-s sătul de festivalele de bere ieftine, cu bere proastă și care oricum nu te-atrag deloc. După cum se observă, cultura berii este în creștere, iar consumatorii-s din ce în ce mai rafinați. Hai să ne adaptăm puțin și să devenim și noi mai vestici. Hai să nu ne mai uităm la vecini suspinând și hai să facem și noi treaba treabă.

Anul acesta, în București au fost doar trei festivaluri ale berii care mi-au rămas în minte: Bier Zone Fest, Blu Oktoberfest și Best of Beer Fest. Din punct de vedere al berilor consumate, a atmosferei și a organizării

Despre Sorin Neagu

6 comentarii

  1. Aia cu aglomeratia e valabila…Dar asa suntem noi, fomisti :)

  2. Eu am o problema cu lucrurile care incep cu litera “C”. Copiii nu au ce cauta la festival de bere, cum bine ai punctat, iar curatenia este marea meteahna a evenimentelor gandite pe la noi.
    Foarte buna analiza!

  3. Nu găsim mai multe sortimente de bere pentru că nu mai există. Toți fac lager și cam atît. Nefiltratele le numeri pe degetele de la o mînă, brune la fel. Nu mai vorbim despre berea arămie, inexistentă la producătorii locali, sau alte sortimente. Și un festival al berii se face pentru încurajarea consumului de bere, popularizarea mărcilor mai puțin cunoscute într-o anumită regiune, etc. Cînd ai doar un singur producător la un festival local, cum se întîmplă la Oktoberfest Brașov, n-ai cum să emiți pretenții de Munchen. Chiar dacă organizezi foarte bine evenimentul.

  4. @Cotos – m-am gândit că-s eu singurul “nebun” cu moftul ăsta :) urăsc când e aglomerat de te calci în picioare – prea ne-am obișnuit cu festivale aglomerate în loc să le avem ordonate

    @Răzvan – să zicem că la capitolul curățenie se fac progrese, dar copii la festivaluri tot văd – eu n-aș mai vrea să văd kinderi în căruț plimbați de părinți prin aglomerație, copii care aleargă printre mese, peste cabluri și pe sub scenă, dar mai ales minori de 15-17 ani beți morți că-i berea la discreție și nu știu care le este limita

    @Alpha asta cu sortimentele de bere îi păsul meu cel mai cel, și legat de festivaluri dar și de puburi, iar de oftat m-am apucat după Oktoberfest-ul de la Brasov. Așa aglomerație dezordonată rar am mai văzut. Spațiul nu făcea față deloc la numărul de participanți, părinți care se înghesuiau unde era grămada mai mare cu copiii de mână sau în căruț, haos total în cort, copii pe sub scenă, cozi interminabile la bere si doar 3-4 feluri de bere
    http://blogdebere.ro/evenimente/cum-a-fost-la-oktoberfest-brasov.html

  5. Copiii de 17 ani nu reprezinta ceva rau pentru mine. Si noi am avut 17 ani si noua ne placea berea. Este adevarat, nu beam pana il imitam pe Iisus crucificat, dar mie imi placea sa merg. Sub 17 ani este o problema, dar da-mi voie sa-i accept pe cei de 17 :)

    La capitotul curatenie se fac progrese? La ultimul eveniment la care am participat, nu existau cosuri de gunoi. Erau niste pungi mari si negre in care si daca doreai sa arunci paharul, nu aveai cum sa o faci fara sa bagi mana in sac, efectiv. Este posibil ca eu sa fiu influenta de acest lucru cand spun ca nu se fac deloc progrese in ceea ce priveste curatenia.

  6. @Razvan se fac progrese in sensul ca se matura aproape constant la unele festivaluri,
    dar sacii aia nu-i sufar nici eu.. cat e sa pui un cos de gunoi?!

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Înapoi la începutul paginii