09 noiembrie 2013
BRANDUL SAPTAMÂNII: Centrul de Studii despre Bere

Oare câte fabrici de bere mai sunt în România?

Weekendul trecut am fost la Rowmania Fest, la Tulcea. Întâmplarea a făcut ca în timpul în care aşteptam să înceapă premierea sportivilor care au participat la triathlon, să se aşeze lângă mine un localnic de vreo 60 şi ceva de ani, cu care am început să schimb câteva vorbe.

Mi-a zis câte ceva despre istoria Tulcei, despre cum şantierul naval nu mai e ce era pe vremuri şi (ca să vedeţi cum trag subiectele cu bere la mine), mi-a spus că îi pare tare rău că au închis şi dărâmat fabrica de bere de la Tulcea.

Spre ruşinea mea, nici nu ştiam că a fost vreodată o fabrică de bere la Tulcea, motiv pentru care i-am cerut mai multe detalii. Mi-a zis că aveau o bere pe nume Tulceana şi că ei, localnicii, erau tare mândri de ea. El lucra pe şantierul naval şi când mai veneau străini în zonă şi întrebau unde pot bea o bere bună, ei recomandau mereu berea Tulceana ca pe „dacă nu bei aşa ceva, degeaba ai fost la Tulcea”.

Am căutat mai multe informaţii pe net despre această bere, dar n-am găsit mare lucru. Ştiu doar că fabrica a fost radiată în 2009 şi că la un moment dat a fost pusă în vânzare pentru 12 milioane de Euro. A, şi că până în 1998, berea se numea Nufărul.

Şi am mai găsit eticheta:

eticheta-bere-tulceana

Căutând informaţii despre berea Tulceana, am găsit un articol scris prin 2010 în Ziarul Financiar, în care spuneau că dacă în 1994 erau 125 de fabrici de bere active în România, când s-au mai numărat o dată, prin 2008, au văzut că au mai rămas numai vreo 20. Atunci mi-a venit în minte întrebarea din titlu.

Oare cum am putea afla câte fabrici de bere mai sunt active în România?

Surse: 1, 2.

Despre Cristian Florea

Sportiv pasionat de Social Media şi WordPress. Project Manager la Sport Local.

2 comentarii

  1. Probabil ca peste 10 ani lucrurile vor arata si mai rau :) E pacat, desi nu avem istoria nemtilor sau a nordicilor, am avut cateva fabrici bune de bere!

  2. In afara de fabricile care apartin lui Interbrew, SAB Miller, Heineken sau Tuborg? Intrebarea nu este “cate fabrici de bere mai sunt in Romania?”… Ci cate fabrice de bere mai sunt romane. Imi aduc inca aminte cand fiecare bere avea cu adevarat gustul ei… Pacat

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Înapoi la începutul paginii