07 noiembrie 2013
BRANDUL SAPTAMÂNII: Centrul de Studii despre Bere

Păcăleală de 1 aprilie: crește acciza la bere

Potrivit unui proiect de modificare a Codului Fiscal, acciza la bere va creşte de la 1 aprilie de la 0,748 euro/hl/1 grad Plato la 0,8228 euro şi de la 0,43 euro la 0,473 euro în cazul producătorilor independenţi cu o capacitate de producţie anuală ce nu depăşeşte 200.000 de hectolitri. Vorba aia, the joke is on us.

“Creşterea accizei la bere, fie doar şi cu 10%, este o măsură care nu îşi va atinge scopul. Impactul său va fi unul negativ la nivelul veniturilor colectate la bugetul de stat, acestea scăzând ca urmare a contracţiei pieţei cauzată chiar de această creştere de acciză. Mai mult, privind lucrurile în ansamblu, afectele negative vor fi fără îndoială resimţite şi de principalul nostru furnizor de materii prime, sectorul agricol”, a declarat într-un comunicat Constantin Bratu, directorul general Asociația Berarii României.

Deja taxele colectate pentru bugetul de stat reprezintă aproximativ 45% din preţul unei beri.

“Măsura de creştere a accizei afectează în mod direct consumatorul, întrucât pe fondul contextului economic dificil, piaţa berii nu poate susţine această modificare a accizei cu 10%. Producători sau autorităţi fiscale, trebuie să ne gândim întotdeauna la ce îşi pot permite oamenii, pentru că taxarea este o decizie care îi afectează direct”, a adăugat Constantin Bratu.

Noul nivel de acciză ar situa România deasupra nivelului de taxare din ţări precum Germania sau Bulgaria, iar românii oricum împărt o porție sănătoasă din berea lor cu statul român – mai exact, la fiecare trei beri de 0,5 îi facem cinste și statului român cu una de 0,33. De la 1 aprilie deja-i facem cinste statului cu o bere la jumate.

“Este regretabil faptul că a fi bun platnic te pune în situația de a te afla permanent pe lista celor vizați de creșteri fiscale. Credem cu tărie că măsurile fiscale trebuie să se concentreze pe o stimulare a sectoarelor care au un rol de a genera valoare adăugată în economie – așa cum este cazul sectorului berii – pentru a duce la creșterea constantă a veniturilor la buget. Tocmai de aceea este nevoie de o abordare corectă din partea Guvernului, astfel încât berea să nu fie discriminată față de alte categorii de băuturi”, a continuat Constantin Bratu.

Încasările din acciză la bere au fost de 620 milioane de lei în 2012, faţă de 580 de milioane în 2011. Producţia de bere din România raportată la nivel european reprezintă 4,44 % din totalul producţiei de bere de 383 milioane de hectolitri.

Berea este de peste 3,7 ori mai puţin accesibilă românilor decât media europeană. Luând în calcul media veniturilor orare şi a preţului de vânzare la bere, un român trebuie să muncească circa 30 minute pentru a putea să-şi cumpere o bere, în timp ce media europeană este de opt minute. O creştere a taxelor şi, implicit, a preţului la bere, concomitent cu scăderea mediei veniturilor orare, va clasa România pe ultimul loc.

Despre Sorin Neagu

4 comentarii

  1. Las’ ca vor compensa prin cresterile de salarii … Am auzit ideea asta inca de la alegerile locale, dar credeam ca glumesc

  2. Așa-i că-s glumeți :)) nu-s ei buni de nimic dar măcar au simțul umorului ;)

  3. consumul nu cred ca o sa aibe prea mult de suferit. in schimb se va schimba din nou tendinta consumatorilor. in sfarsit incepusera si romanii sa mai consume produse premium, acum se vor intoarce din nou la PET.

  4. Hai sa ne pastram tonul optimist si sa le transmitem guvernantilor asa: Nu puteti voi acciza cat putem noi bea! :D

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Înapoi la începutul paginii