03 noiembrie 2013
BRANDUL SAPTAMÂNII: Centrul de Studii despre Bere

Despre abuzul și dependența de alcool

Recent am vizitat pentru prima dată un centru dedicat persoanelor care au probleme cu alcoolul. Pot spune că am rămas plăcut impresionat, în special de activitățile lor și de ajutorul real și palpabil pe care îl oferă acest centru persoanelor în cauză, dar și de discuțiile pe care le-am purtat cu membrii centrului, foarte deschiși la minte de altfel. Ba chiar ne-au premiat cu alcool-teste, ca nu cumva să fim păcăliți de toleranța la alcool. Dar să vă povestesc mai în detaliu despre organizația cu care ne-am aliat în procesul de conștientizare a populației referitor la efectele nocive ale abuzului de alcool.

ALIAT este un ONG ce ajută oamenii care au probleme cu alcoolul. Aceștia oferă servicii eficiente de prevenire, îngrijire şi tratament pentru abuzul și dependența de alcool şi droguri.

Înființată în 1993, organizația a început din anul 1999 să se axeze pe servicii reale şi eficiente de tratament pentru cei care nu mai au control asupra consumului propriu de alcool sau droguri.

 

Să vedem ce cifre a înregistrat ALIAT din 1993 până în prezent:

- peste 15000 de persoane dependente de droguri injectabile
– peste 1000 de persoane cu un consum abuziv de alcool și familiile acestora
– peste 500 de tineri implicați în proiecte de prevenire a consumului de alcool și dorguri în școli
– peste 1000 de specialiști (psihiatri, psihologi, asistenți sociali, asistenți medicali, medici de familie) implicați în activități de formare profesională în domeniul adicțiilor
– peste 1700 de beneficiari ai platformei e-health AlcoHelp (vă povestesc imediat și despre ea).

 

În Romania sunt aproximativ 2 milioane de persoane care consumă alcool în exces.
La o persoană care are probleme cu alcoolul, Organizaţia Mondială a Sănătăţii apreciază că alte şapte au de suferit (familie, rude, prieteni).
UE cheltuie anual 125 de miliarde de euro pe costuri asociate abuzului de alcool (accidente, raniri, tratamente medicale, crime, zile de muncă pierdute). Noi cât plătim?
În anul 2010 ALIAT a oferit servicii de îngrijiri paleative unui număr de 2350 de consumatori de droguri.
În Bucureşti sunt in jur de 20 000 de consumatori de heroină care se injectează. 60-80% dintre ei sunt infectati cu virusul hepatitei C, costul tratamentului (acoperit de Casa de Asigurari, adica de noi) pentru hepatita C este de aproximativ 1700 euro.

 

Ce este platforma e-health AlcoHelp?  Că tot o pomeneam mai sus hai s-o și explicăm. Cu un cost total calculat la 9 euro / persoana beneficiară, AlcoHelp este cel mai ușor de accesat și cost effective instrument de intervenție pentru persoanele cu probleme legate de consumul de alcool. Cel mai important – este gratuit, anonim și confidențial.

AlcoHelp oferă 10 ședințe online, opțiunea “Contactează un specialist”, si poate cel mai important, un forum cu 1700 de membri, cu vârste între 15 și 55, care au trecut prin problema abuzului de alcool și pot împărtăși altora experiența vie referitoare la toate etapele prin care trece o persoană ce consumă abuziv alcool și/sau persoana care încearcă să renunțe la vechile obiceiuri și preferă abstinența. În 3 ani de existență doar forumul a devenit un ecosistem propriu, adunând peste 45000 de vizitatori, din care 39000 din România, și peste 9000 de mesaje și topicuri. E clar, dacă ai nevoie de consiliere legat de problema abuzului de alcool, pe forumul AlcoHelp găsești toate informațiile, încercate și răstestate.

Pacienții AlcoHelp, peste 1700 pacienți online și 34 de comunități din mediul urban și rural ajutate de Caravana AlcoHelp prin 2000 de evaluări ale consumului de alcool în offline,  între 2009 și 2012:

- 502 femei (30% din total)
- 1220 bărbați
- vârste cuprinse între 15-70 de ani, pacienții de 19-55 de ani fiind majoritari
- studii superioare: 1101
- 1178 dintre pacienți au partener de viață
- 1022 de pacienți au finalizat programul.

ALIAT are și un centru de incluziune socială pentru persoanele dependente de alcoolAlcoCENTRU

 

Eforturile organizației ALIAT împotriva abuzului și dependenței de alcool sunt susținute de Heineken.

Despre Sorin Neagu

2 comentarii

  1. Nu pot decat sa ma bucure astfel de posturi in care aflam ca exista locuri si organizatii care fac un bine. Foarte buna informatia !

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Înapoi la începutul paginii