02 noiembrie 2013
BRANDUL SAPTAMÂNII: Centrul de Studii despre Bere

De ce beau românii bere?

Eram în tren cu prietenul meu odată, veneam dinspre Ploiești spre București și mergând așa încetișor și legănați ne gândeam ce am fi făcut dacă eram în altă țară, chiar în acel moment. Imediat imaginația ne-a lovit pe amândoi și el mă întreabă: Ce am fi făcut în Italia acum? Am fi mâncat pizza, i-am răspuns. Ce am fi făcut în Anglia? Am fi băut ceai. Ce am fi făcut în Spania? Am fi alergat pe plajă desculți. Ce am fi făcut în Germania? Am fi băut bere, clar!

La ultima întrebare am început să râdem amândoi, aducându-ne aminte de momentele amuzante petrecute împreună la un pahar de bere. Apoi multe alte scene petrecute nu doar cu prietenul meu au apărut ca derulate dintr-un film despre puterea berii de a reuni oameni dragi.

Nu m-am întrebat niciodată de ce le place germanilor berea, dar dacă mă iau după exemplul autohton, aș găsi un răspuns concludent  în motivul pentru care românilor le place țuica. Pașii realizați până ca să-ți placă ceva e ca cineva să-l și producă. Același lucru s-a întâmplat și cu berea. Cineva a descoperit că poate să iasă o băutură din niște plante și câțiva ani mai târziu aceasta devine cel mai consumat produs din țară.

Pe de altă parte dincolo de faptul că berea e un produs tradițional pentru germani, am tot timpul în minte imaginea galilor din Asterix și Obelix, în care personajele stăteau înghesuite la niște mese lungi cu berea în mână bucurându-se în urma unei victorii. Nu știu dacă ați observat și voi asta, dar astăzi bem bere de multe ori fără a avea un motiv de sărbătoare. Mai mult decât atât cred că momentele astea când bem de plăcere o bere alături de cineva ajung să se preschimbe în clipe de celebrare.

Iată deci că și la noi berea are cam același efect. Cred că și noi românii avem astfel de amintiri, cu mese mari, întinse, unde oamenii servesc bere și se simt fericiți. Eu îmi aduc aminte de astfel de reuniuni, dar într-un grup mai mic, eu și prietenii, în cartierul meu din Ploiești, la o masă de plastic pe teresa unei bodegi, sărbătorind la rândul nostru bucuria de a fi împreună.

Eu cred că dacă am aduna toate clipele fericite pe care românii le-au trăit cinstind un pahar de bere am putea înțelege de ce bem noi, românii, bere. Ce e important a se înțelege din asta e că pentru fiecare berea aduce măcar un moment special de veselie.

Despre Elena Pelmuș

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Înapoi la începutul paginii