30 octombrie 2013
BRANDUL SAPTAMÂNII: Centrul de Studii despre Bere

Bere românească cu hamei străin

Doar patru cultivatori de hamei mai sunt activi în România. Hameiul autohton e pe cale de dispariţie – e scump şi greu de întreţinut, iar cultivatorii români nu pot să suporte singuri costurile (aprox. 12000 lei / hectar). Din cele 3000 de hectare pe care România le avea în urmă cu douăzeci de ani, au mai rămas doar 240.

Pentru că în România nu se investeşte în acest domeniu și în lipsa tehnologiilor performante, cultivatorii români se descurcă cum pot, mai nou colaborând cu Institutul de Cercetare din Germania. Singura soluţie românească pentru cultivatorii de hamei ar fi subvenţiile, care i-ar ajuta să-şi îmbunătăţească tehnologia şi astfel culturile.

Ca să vă faceți o idee, iată cum se crește hameiul în Germania, unde este cunoscut ca fiind aur verde. Seamănă cu cultivatorii de pe la noi, nu?! ;) Iar ei exportă în Statele Unite, Rusia, Japonia. Noi nici producția proprie nu o asigurăm, din păcate.

PS: Ca o curiozitate, conurile de hamei au și acţiune sedativă, antibacteriană, tonică şi antispastică, iar in combinatie cu echinaceea dau un medicament minune pentru tratarea răcelilor. Ceaiul din hamei este indicat în tratarea insomniilor şi a tulburărilor gastrice de natură nervoasă..

 

Despre Sorin Neagu

Un comentariu

  1. Corect, campurile de hamei de langa Blaj arata uneori cam trist…

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Înapoi la începutul paginii