20 decembrie 2013
BRANDUL SAPTAMÂNII: Centrul de Studii despre Bere

Consumul moderat de bere fără alcool poate îmbunătăți calitatea somnului

bere fara alcoolUn studiu realizat în cadrul Facultăţii de Ştiinţe de la Universitatea Extremadura din Spania demonstrează posibilele efecte benefice ale berii fără alcool asupra calităţii somnului. În urma cercetărilor s-a evidenţiat o îmbunătăţire în acest domeniu în rândul femeilor care consumă o cantitate de 333 ml bere fără alcool (333 ml, cu 0% alcool).

Hameiul, un ingredient esenţial al berii, se dovedește a fi cel responsabil pentru aceste rezultate, datorită substanțelor sale amare ce au efect sedativ. Mecanismul de acţiune al hameiului constă în ridicarea nivelului neurotransmițătorului numit acid gama-aminobutiric, un neurotransmițător inhibitor care acționează în sistemul nervos central.

Cercetarea a fost realizată cu ajutorul a 17 femei, asistente medicale, care lucrează în ture. Parametrii cronobiologici din timpul somnului au fost evaluaţi cu ajutorul actigrafiei (adică un aparat atașat de obicei la nivelul incheieturii mâinii sau piciorului. Scopul este acela de a determina cât de eficient se odihneşte sau doarme o persoană) după un consum moderat de bere fără alcool în timpul cinei, timp de 14 zile. Concluziile au fost obţinute prin comparaţie cu un grup de control ce nu consuma bere fără alcool în timpul cinei.

Rezultatele actigrafiei au demonstrat o îmbunătăţire a calității somnului luând în considerare cei mai importanţi parametri: latența somnului a scăzut (p ≤ 0,05) în grupul de tratament (12,01 ± 1,19 min), comparativ cu grupul de control (20,50 ± 4,21 min), la fel şi activitatea totală (p ≤ 0,05; grup de tratament = 5284.78 ± 836.99 impulsuri de activitate vs control = 7258.78 ± 898.89 impulsuri de activitate).

Pe lângă calitățile deja dovedite ale acestei băuturi iubite și consumate în întreaga lume, cercetătorii spanioli demonstrează că berea poate îmbunătăți chiar calitatea somnului, dacă este însă consumată în cantități moderate. Avem de-a face cu o concluzie importantă, în condiţiile în care insomnia este una dintre bolile cel mai des întâlnite ale acestui secol.”, declară Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Consumul moderat de bere trebuie completat de un stil de viaţa sănătos şi o alimentaţie corespunzătoare, atrag atenţia membrii Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie. Este considerat un consum moderat de bere o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei cu maxim 5% alcool.

Despre Cristian Florea

Sportiv pasionat de Social Media şi WordPress. Project Manager la Sport Local.

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>