Un consum moderat de bere (o bere de 33o ml pe zi femeile, iar bărbații dublu) reduce cu până la 21% riscul apariţiei calculilor renali, potrivit unui studiu realizat de către Departamentul de Nutriţie al Şcolii Publice de Sănătate Harvard.
Prin urmare bărbaţii care consumă bere în cantităţi moderate prezintă un risc cu 21% mai redus de a avea pietre la rinichi, datorită efectului diuretic şi continutului mare de apă din bere.
Cercetătorii de la Harvard au realizat un studiu în care au verificat relaţia dintre 21 de băuturi diferite şi riscul de apariţie al pietrelor la rinichi. Dintre toate băuturile studiate, berea s-a dovedit a fi cea mai utilă în prevenirea apariţiei pietrelor la rinichi. Studiul a fost realizat cu ajutorul a 45.289 bărbaţi, cu vârste cuprinse între 40 şi 75 de ani, care nu aveau pietre la rinichi şi nici nu au avut vreodată, pe durata a şase ani.
Corina Zugravu – preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie
Baută în cantităţi moderate, berea contribuie la diminuarea riscului formării depozitelor de calciu în rinichi. Aceste depozite de calciu amestecate cu săruri şi alte minerale se transformă în cele din urmă în pietre localizate la nivelul rinichilor.