01 noiembrie 2013
BRANDUL SAPTAMÂNII: Centrul de Studii despre Bere

Traseul Caravanei Alcohelp

Caravana Alcohelp – organizată de Alianţa pentru Lupta Împotriva Alcoolismului şi a Toxicomaniilor (ALIAT) şi susţinută financiar de HEINEKEN România – continuă demersul de informare și prevenire cu privire la efectele negative ale consumului abuziv de alcool şi în această toamnă în Muntenia, Dobrogea, Moldova și Transilvania.

Prin intermediul Caravanei Alcohelp, specialiștii ALIAT și ai organizaţiilor partenere vor realiza sesiuni de informare și consiliere rapidă specializată, în cadrul a 50 de evenimente de informare din peste 15 comunităţi locale. Caravana din acest an include şi 3 acţiuni la nivel judeţean (în judeţele Constanţa, Mureş, Tulcea), unde organizaţiile implicate vor participa la acţiuni multiple în cadrul comunităţilor locale.

În 2011, ALIAT a realizat primul studiu naţional care a evaluat nevoia de servicii private dedicate persoanelor cu un consum problematic de alcool. Una dintre concluzii a fost lipsa de informare cu privire la consecințele negative ale consumului problematic de alcool, atât în mediul urban cât și în mediul rural, unde ea este mai pregnantă. Din acest motiv, Caravana Alcohelp va ajunge în toamna 2012 în următoarele zone:

Județul Suceava, prin intermediul Fundaţiei Caritabile „Orizonturi” din Câmpulung Moldovenesc, începând cu 14 septembrie.

Judetul Dolj: „Centrul social adresat persoanelor adulte fără adăpost” din Craiova şi „Centrul de zi pentru copii” din comunitatea Lipov, comunitate majoritar rromă. Acţiunea are loc prin intermediul Asociaţiei „Vasiliada” din Craiova, începând cu data de 10 septembrie.

Judeţul Mureş: Vor fi 25 de ieşiri în comunitatea din Târgu Mureş şi 2 ieşiri în comunităţi rurale. Acţiunea va fi coordonată de Asociaţia „Sănătate şi Speranţă” din Târgu Mureş, începând cu 10 septembrie.

Regiunea Dobrogea: Centrele de testare ale Fundaţiei „Baylor Marea Neagră” vor ajunge în zone rurale şi urbane, prin intermediul laboratorului de testare mobil pentru hepatita C și HIV, în cadrul cabinetelor de medicină de familie din Constanța și Tulcea și a unor evenimente stradale din aceste județe. Acțiunile vor începe din 15 septembrie.

Judeţele Iaşi – Botoşani: Cehlău, Chişcăreni, Brăieşti, Leţcani şi 3 penitenciare din Vaslui, Iaşi, Botoşani, vor lua parte la acţiune prin intermediul Fundaţiei „Solidaritate şi Speranţă” din Iaşi. Activităţile Fundaţiei au început din 6 august şi se continuă până în luna octombrie a.c.

Grupurile ţintă ale Caravanei Alcohelp sunt: persoanele cu un consum problematic de alcool şi familiile acestora, precum şi populaţia generală. Se estimează că vor fi realizate 1500 de teste audit, comparativ cu 1000 de teste realizate în 2011.

Echipa ALIAT a dat startul Caravanei Alcohelp 2012 în Bucureşti, în luna iulie, în Parcul Cișmigiu, când au fost realizate 93 de evaluări ale consumului personal de alcool în rândul populaţiei generale. Evaluările au fost urmate de scurte sesiuni de consiliere pentru persoanele ale căror rezultate au fost de peste 8 puncte (consum riscant), iar persoanele respective au fost ulterior îndrumate către serviciile de sănătate specializate. Comparativ, în 2011, au fost realizate în medie 41 de teste pe localitate.

În majoritatea comunităţilor vizitate, prima reacţie a persoanelor evaluate a fost de respingere a specialiştilor, dar acţiunea le-a stârnit ulterior curiozitatea. Cele mai importante aspecte identificate în urma acestor vizite au fost, la fel ca și anii trecuți, lipsa de acces la informații care privesc consumul abuziv și dependenţa de alcool şi stigma asociată unui astfel de comportament la risc. Testele efectuate au arătat că există o anumită categorie de populație extrem de interesată de subiect: este vorba despre membrii de familie ai persoanelor cu probleme legate de consumul de alcool, aceştia solicitând ajutor şi îndrumări către serviciile specializate.

Despre Sorin Neagu

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Înapoi la începutul paginii