25 iunie 2018

Guest post: Cum poţi primi 18.000€ să studiezi berea

Din seria prietenilor care ne scriu cu drag despre bere, Andrei Aroneţ, clujean de seamă, ne povestește  Cum poţi primi 18.000 de euro să studiezi berea.

Berea e băutura tuturor: tineri și bătrâni, săraci și bogați, oameni din toate clasele sociale, artiști și politicieni, toți beau bere. Iar românii sunt pe locul 7 în Europa când vine vorba de consum, probabil și pentru că pe limba noastră „a bea bere” e aproape un pleonasm.

Ce nu știam însă despre consumul moderat de bere e cât de multe efecte benefice are. Le-am aflat însă ieri, la o conferință prin care Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție a anunțat că oferă două granturi de cercetare în valoare de 18.000 de euro fiecare pentru cei care vor să studieze berea la modul științific.

Președinta Centrului, dr. Corina-Aurelia Zugravu, lector la UMF „Carol Davila”, şi profesorul Nicolae Hâncu, unul din cei mai cunoscuţi nutriţionişti din România, ne-au spus ce se știe în momentul ăsta: berea este o sursă de antioxidanți (care luptă împotriva îmbătrânirii), de siliciu (care contribuie la apariția osteoporozei), și de fibre. Berea reduce riscul formării de pietre la rinichi, reduce riscul apariției ulcerului, declinului cognitiv și a bolii Parkinson.

Dar, deși berea este foarte populară, multe dintre studiile legate de efectele consumului de alcool se fac pe vin sau alte băuturi. Ca să îndrepte lucrurile, Centrul oferă două granturi de cercetare de 18.000 de euro, pentru care pot aplica studenți și cei incluși în studii post-universitare din toată România, pe o gamă largă de domenii. Tinerii trebuie doar să propună o temă, pentru că pot studia berea fie din punct de vedere medical și al nutriție, fie din perspectiva științelor sociale –  lista e deschisă.

Aplicațiile se primesc pe beresanatatenutritie.ro. Noi am reținut însă un lucru esențial: berea nu îngrașă. Conținutul caloric al unei sticle de bere este de vreo 43 kcal la 100 ml pentru berea cu alcool și de 17 kcal în cazul celei fără alcool. Dimpotrivă, dacă faceți efort fizic mult, berea rehidratează foarte bine organismul. S-a dovedit științific!

Despre Sorin Neagu

2 comentarii

  1. Eu cand v-am zis ca berea nu ingrasa si hidrateaza ziceati ca-s nebuna :))

  1. Pingback: Linkuri | Chinezu

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*