30 octombrie 2013
BRANDUL SAPTAMÂNII: Centrul de Studii despre Bere

Cum se face berea Heineken

Mai exact, cum se face Heineken-ul rusesc în regiunea Novosibirsk, Siberia. The beer picture :)


În lume există aproximativ 40.000 de sortimente de bere și toate au la bază patru ingrediente: orz, hamei, apă şi drojdie. Totuși gusturile celor peste 40.ooo de beri diferă, iar acest fapt depinde întru totul de procesul de fabricație. Hai să-l și vedem în câteva imagini, ca să ne facem o idee.


Fabrica din zona central-sudică a Rusiei face parte din portofoliul companiei Heineken încă din 2004 și este construită cu cele mai moderne tehnologii nemțești. Fabrica produce 8 tipuri de bere, iar totul începe cu malțul obținut din orz.


Întai se depozitează și se obține malțul din orz. Anumite soiuri de orz se pun la germinat în condiții de umiditate, temperatură și aer controlate, iar când apar radicelele se indeparteaza. Rămâne doar malțul (ar un gust foarte plăcut, dulce) care se macină pâna se obține o făină de granulozitate mica. Prepararea constă în măcinare, filtrare, fierbere şi clarificare. În recipientele de mai sus se depozitează malțul și orzul.


Iar în aceste mori uriașe se macină orzul.


În aceste cazanele se filtrează și se fierbe adaosul de apă și malț măcinat.


Și cam așa ar trebui să arate produsul finit. Cu cât mai transparent cu atât mai bine. După filtrare și clarificare totul se fierbe 60-120 minute și se adaugă hameiul.
Urmează fermentarea. Aer comprimat și steril este injectat în fiertură rezultată, după ce în prealabil a fost răcită. Ulterior se adaugă și drojdia. De obicei durează aproximativ 14 zile ca berea să se producă.





Urmează filtrarea particulelor ce-i dau berii aspectul tulbure, și se saturează berea cu dioxid de carbon pentru a fi trimisă la îmbuteliat. Procesul de producere a berii este complet automat și implică puțin asistența omului.


După ce au fost spălate în prealabil, sticlele ajung pe banda rulantă unde vor fi umplute, etichetate, acoperite cu capac și ambalate.







La final microbiologi testează caracteristicile fizice și chimice ale berii, iar doar în urma acordului lor berea este gata pentru a fi livrată spre vânzare.


Via

Despre Sorin Neagu

Comments are closed.

Înapoi la începutul paginii