02 noiembrie 2013
BRANDUL SAPTAMÂNII: Centrul de Studii despre Bere

Câteva curiozități despre bere

În compoziția berii putem găsi în principal apă, dar şi flori, ciuperci şi cereale. Berea îşi obţine mare parte din aromă din hamei, care este o floare ce creşte în special în zonele de deal şi câmpie şi care arată ca nişte mini-conuri de pin. Alcoolul provine din cereale, în special de la orzul transformat în malţ şi apoi înmuiat în apă pentru a se extrage zahărul din el. În zahăr se dezvoltă drojdia, ciupercile minuscule și unicelulare care elimină alcool. Berea conţine o varietate de proteine, cel puţin 62, dintre care 40 provin din drojdie. Aceste proteine sunt cauza apariţiei spumei.

Berea consumată în exces are și bine cunoscutele efecte negative: durerile de cap și mahmureala. Acestea sunt efectele consumului abuziv de alcool care deshidratează organismul afectând creierul. Creierul răspunde printr-o serie de semnale care avertizează organismul că se produce un abuz dăunător. Conform unui studiu din 2009, riscul apariției cancerului la esofag este de 7 ori mai mare la consumatorii abuzivi, față de nonconsumatori. Tot cantitatea zilnică de 330 ml la femei și 700 ml la bărbați este cea recomandată pentru un trai sănătos.

Berea sfidează și legile fizicii. După ce bere este turnată în pahar, bulele par să plutească spre fundul paharului uneori. Cercetătorii de la Stanford au concluzionat că bulele se ridică mai ușor prin centrul paharului datorită forței de frecare de pe marginile paharului. Astfel mișcarea lor mișcă și lichidul din pahar în sus, iar apoi spre exterior, unde începe să se scufunde iar împreună cu bulele. Astfel bulele par să plutească în jos.

În mileniul 6 î.Hr., sumerienii au descoperit arta fermentaţiei. Până în secolul 19 î. Hr., aceştia au inscripţionat reţete de bere pe tablete în forma unui imn pentru Ninkasi, zeitatea lor feminină a berii. Alte culturi din jurul lumii au dezvoltat berea în mod independent, dar acţiunea propriu-zisă de fabricare a berii revenea femeilor. Tenenit, zeitatea egipteană a berii, era femeie, la fel ca şi zeiţa berii Zulu, Mbaba Mwana Waresa. În 2005 s-a descoperit că printre oamenii Wari din anticul Peru, femeile de elită fabricau berea. Femeile dominau și scena europeană de fabricare a berii, potrivit unui articol din 1993 realizat de antropologul de bere Alan Eames, care concluziona că abia la sfârşitul anilor 1700 berea a devenit o băutură dominată printre bărbaţi.

via Livescience.com

Despre Sorin Neagu

Un comentariu

  1. Despre culoarea berii (si eventual al ambalajului personalizat) puteti citi un articol, sper interesant, la adresa: http://www.mase-plastice.ro/newsletter/newsletter01-2013-mase-plastice.ro.html

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Înapoi la începutul paginii