31 octombrie 2013
BRANDUL SAPTAMÂNII: Centrul de Studii despre Bere

Din ce se face berea?

Berea este în prezent a treia cea mai cunoscută băutură în întreaga lume, după apă şi ceai. Dar totuși, din ce se face berea? Știu că v-am mai povestit de nenumărate ori, ba chiar am intrat în detalii după ce am participat la degustarea berii Ursus Nefiltrată în București, dar nu strică un reminder pentru tot cititorul, nou și vechi, via Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție .

Încă din cele mai vechi timpuri, reţeta de fabricare a berii presupune folosirea a patru ingrediente: cereale, hamei, drojdie de bere şi apă.

Cerealele
Deşi cel mai des întâlnita cereală folosită la fabricarea berii este orzul, pentru a se obţine gustul şi aromele dorite, se mai adaugă și grâu, orez, porumb sau ovăz. Indiferent de tipul lor, cerealele rămân o importantă sursă de proteine, lipide şi vitamine, în special cele de tip B şi substanţe minerale.

Hameiul
Hameiul este o plantă căţărătoare perenă, care poate creşte până la 6 metri înălţime. Datorită aportului pe care îl aduce în procesul de fabricare al berii, hameiul este supranumit și “aurul verde” sau “inima berii”. Este bogat în răşini şi uleiuri esenţiale, atribute care dau tărie, aromă şi savoare. Hameiul este o importantă sursă de antioxidanţi şi are rol de conservant natural – cel care conferă berii gustul amărui, acţionând în acelaşi timp ca un conservant natural.

Drojdia de bere
Drojdia este esenţială în procesul de fabricare a berii pentru că este cea care transformă zaharul din must în alcool şi dioxid de carbon. Totodată este o importantă sursă de proteine, aminoacizi esenţiali, toate vitaminele din complexul B, vitaminele D, H, E, enzime, săruri minerale cu conţinut mare de potasiu, fier, calciu, magneziu, fosfor, lipide. Conform unor recente cercetări, drojdia de bere are in alcatuire 16 aminoacizi, 14 minerale şi 17 vitamine.

Apa
Apa reprezinta 93% din compozitia berii. Ea trebuie sa fie pură, ţinând cont de faptul ca apa este cea care permite celorlalte ingrediente să-şi elibereze aromele.

Despre Sorin Neagu

Lasă un comentariu

Adresa de email nu va fi publicatăCâmpurile marcate sunt obligatorii *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Înapoi la începutul paginii