Blog de Bere » Interviuri și scrieri http://blogdebere.ro Cu o bere toţi suntem datori Mon, 16 Dec 2013 10:36:59 +0000 ro-RO hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.8 Oana Zainescu, designer: “Mi se pare foarte greu sa faci un packaging de bere care sa iasa in evidenta” http://blogdebere.ro/interviuri-si-scrieri/oana-zainescu-designer-mi-se-pare-foarte-greu-sa-faci-un-packaging-de-bere-care-sa-iasa-in-evidenta.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=oana-zainescu-designer-mi-se-pare-foarte-greu-sa-faci-un-packaging-de-bere-care-sa-iasa-in-evidenta http://blogdebere.ro/interviuri-si-scrieri/oana-zainescu-designer-mi-se-pare-foarte-greu-sa-faci-un-packaging-de-bere-care-sa-iasa-in-evidenta.html#comments Fri, 25 Oct 2013 05:47:49 +0000 http://blogdebere.ro/?p=8385 Oana este o fată tare simpatică, am avut ocazia să ciocnesc nişte beri cu ea de mai multe ori şi nu ai cum să nu ne molipseşti de la râsul ei şi de la felul ei de a fi :) Ea este genul de om cu care îmi place mie să îmi beau berea. Adică ...

The post Oana Zainescu, designer: “Mi se pare foarte greu sa faci un packaging de bere care sa iasa in evidenta” appeared first on Blog de Bere.

]]>
Oana este o fată tare simpatică, am avut ocazia să ciocnesc nişte beri cu ea de mai multe ori şi nu ai cum să nu ne molipseşti de la râsul ei şi de la felul ei de a fi :) Ea este genul de om cu care îmi place mie să îmi beau berea. Adică ne distrăm când este să ne distrăm, dar când trebuie să muncim apoi rupem gardul, ca să zic aşa! Despre partea cu munca i-am adresat câteva întrebă. La care mi-a răspuns cu o promptitudine foarte profi :)

Cine esti si de ce faci ce faci? :D (ca sa inteleaga cititorii cu cine stam de vorba, desigur :D)
zaineascaSunt Oana Olaru-Zainescu, zaineasca pe numele meu de designer si blogger. Sunt graphic designer, art director, cum credeti voi ca suna mai bine. Am o experienta de peste 12 ani in publicitate si de un an sunt freelancer. In general fac de toate in materie de design, dar marea mea pasiune va ramane intotdeauna packaging-ul. Ador sa lucrez pe domeniul asta, petrec de 3 ori mai mult timp in supermarket decat oricine pentru ca ma opresc la standuri sa admir produsele. Acum cateva saptamani, la magazinul de cartier, am gasit un suc pe raft pe care il facusem eu. Atat de incantata am fost incat m-am laudat cu el inclusiv la vanzatoare. Norocul meu e ca fetele ma cunosc. :)

Spune-ne despre ultimele tale lucrari pe domeniul berii.
Mi se pare foarte greu sa faci un packaging de bere care sa iasa in evidenta. Cu atatea branduri pe raft trebuie intr-adevar sa gandesti ceva iesit din comun. In general particip online la diverse concursuri de design. Multi designeri nu sunt de acord cu acest tip de munca, “speck work”, pentru ca nu ai garantia unui castig, dar pe mine ma tine in priza si ma motiveaza sa intrec toti ceilalti concurenti. Mai si castig uneori, iar atunci satisfactia e cu atat mai mare. Mai jos gasesti variantele cu care am participat la ultimul concurs. Inca de la inceput, clientul a cerut ceva iesit din comun. Fiind o bere noua, a vrut sa iasa in evidenta si sa nu aiba acelasi ambalaj clasic. Go crazy. E impulsul pe care toti ni-l dorim. Dar, de multe ori, clientul alege la final ceva total diferit. E o loterie, dar, cum am mai spus, e misto sa te joci cateodata, in limita timpului, bineinteles, pentru ca ies chestii faine.

beer1

 

beer2

beer3

Mai ai si alte lucrari pe zona asta de bere?
Una din lucrarile care si acum ma face sa zambesc, e una tare veche. Nici nu stiu daca a mai iesit berea aia vreodata. Dar numele era genial: Big Tiddy Beer. Asa ca am creat o eticheta de mai jos. Un personaj cu ochii mari si cu mustata. Exact asa cum imi imaginam fata consumatorului cand aude numele berii. Si o comanda. :)

1588454-image-beer-bottle

Ce bere preferi? Pentru ca stim din surse sigure ca iti place :D
Poate o sa fie o surpriza, dar berea mea preferata e Kaiser. Imi placea tare mult pentru ca mi se parea putin mai dulceaga. Din pacate, a disparut din baruri si n-am mai auzit de ea de ceva vreme. Oare ce-o fi patit?

Daca ar fi sa alegi o culoare care sa reprezinte dragostea iubitorului de bere pentru bere, care ar fi aceasta? :)
O culoare pentru bere? Ma bucur ca m-ai intrebat asta. Ca designer as putea sa-ti dau un cod Pantone, dar doi tineri creativi din Elvetia – si bautori de bere – au creat un Beertone, adica un pachet de culori pentru fiecare bere. “Because beer comes in more colors than yellow or blurry… ” si cred ca orice bautor de bere ar trebui sa-l aiba.

Orice mai vrei sa ne spui, asta ca un felde guler de spuma pe halba interviului!
La final mai am un singur lucru de zis, vorba aia: Nicio poveste faina nu o inceput cu “si, eram intr-o zi cu niste prieteni la un suc“…

The post Oana Zainescu, designer: “Mi se pare foarte greu sa faci un packaging de bere care sa iasa in evidenta” appeared first on Blog de Bere.

]]>
http://blogdebere.ro/interviuri-si-scrieri/oana-zainescu-designer-mi-se-pare-foarte-greu-sa-faci-un-packaging-de-bere-care-sa-iasa-in-evidenta.html/feed 3
Monica Diana Bercea: Berea pare a fi o componenta importanta în viata mea, desi nu sunt consumatoare http://blogdebere.ro/interviuri-si-scrieri/monica-diana-bercea-berea-pare-a-fi-o-componenta-importanta-in-viata-mea-desi-nu-sunt-consumatoare.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=monica-diana-bercea-berea-pare-a-fi-o-componenta-importanta-in-viata-mea-desi-nu-sunt-consumatoare http://blogdebere.ro/interviuri-si-scrieri/monica-diana-bercea-berea-pare-a-fi-o-componenta-importanta-in-viata-mea-desi-nu-sunt-consumatoare.html#comments Tue, 27 Aug 2013 07:27:52 +0000 http://blogdebere.ro/?p=8109 Pe Monica Diana Bercea o ştiţi deja, am mai scris despre ea când anunţam, cu mare bucurie, primul studiu finanţat de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie şi realizat integral în România. Plus că am avut plăcerea să găzduim un excelent text scris de ea despre reclamele Heineken şi neuromarketing. Am vrut să aflăm ...

The post Monica Diana Bercea: Berea pare a fi o componenta importanta în viata mea, desi nu sunt consumatoare appeared first on Blog de Bere.

]]>
Pe Monica Diana Bercea o ştiţi deja, am mai scris despre ea când anunţam, cu mare bucurie, primul studiu finanţat de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie şi realizat integral în România. Plus că am avut plăcerea să găzduim un excelent text scris de ea despre reclamele Heineken şi neuromarketing. Am vrut să aflăm mai multe despre ea, aşa că am provocat-o la un interviu. Pe care ea l-a acceptat, aşa că vă invităm să îl urmăriţi mai jos :)

Spune-ne cateva cuvinte despre tine. Adica, altfel spus, daca ar fi sa te caracterizezi in cateva cuvinte, cum te-ai caracateriza?

DSCN6370 (Medium)Numele meu este Monica, am 25 de ani, sunt absolventă de Informatică şi de Marketing, momentan doctorandă în anul 2 în cadrul Universităţii “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, şi în ultimii 6 ani am fost captivată de domeniul neuroştiinţelor şi a aplicaţiilor rezultatelor acestora în viaţa de zi cu zi. Astfel, ambele dizertaţii din anul 2009 au fost centrate pe domeniul neuromarketingului (analiza neurosemnalelor şi analiza impactului publicităţii asupra consumatorului utilizând electroencefalografia). Din ianuarie 2012 deţin şi primul blog de neuromarketing din România şi îmi face plăcere să împărtăşesc cu toţi cei interesaţi noutăţile din domeniu.

Iti marturisesc faptul ca auzisem ceva vag despre neuromarketing pana sa ne intersectam, dar acum simt ca incep sa devin un fel de mic fan :)) Ce inseamna, pe scurt, neuromarketing si cu ce ne ajuta el pe noi, ca oameni (vorba lui Cristian Gog)?

Neuromarketingul se referă la o nouă alternativă pe care specialiştii în marketing o au la dispoziţie pentru a înţelege ce vor consumatorii. Termenul a fost brevetat de către Prof. Ale Smidts de la Universitatea din Rotterdam, în anul 2002. Utilizând tehnici neuroimagistice (precum electroencefalografia sau rezonanţa magnetică), instrumente de urmărire a traiectoriei privirii şi măsurare a diametrului pupilei (eye tracking) sau instrumente ce pot măsura biosemnale precum ritmul bătăilor inimii, transpiraţia sau respiraţia, putem identifica reacţiile consumatorului în faţa stimulilor de marketing (produs, spot publicitar, print, film, ambalaj, etc.).

Astfel se pot crea produse pe placul nostru şi se pot dezvolta campanii care să prevină utilizatea substanţelor nocive sau să promoveze un stil de viaţă sănătos, acestea reuşind să fie memorabile. Totodată, companiile pot utiliza studiile de neuromarketing pentru a evita dezvoltarea unei campanii nepotrivite, menită să eşueze şi pentru a identifica care este varianta de produs / campanie care va genera emoţii pozitive publicului. Nu în ultimul rând, rezultatele unor astfel de studii ne pot ajuta să înţelegem aspecte legate de modul în care luăm decizii.

Există şi preconcepţii greşite (câteva sunt demitizate într-un articol aici), însă întrucât oamenii nu pot conştientiza ce simt și nu fac ceea ce spun că fac, metodele tradiționale de cercetare în marketing nu vor oferi insighturile generate de cercetările în neuromarketing. Dacă cercetarea actuală de piață ar fi 100% corectă, nici un produs nu ar eşua; şi totuşi, specialiştii declară o cotă alarmante de produse ce ajung la eşec: 80%. Şi cum am putea avea încredere mereu doar în anchete, când există multe cazuri care prezintă dezavantajele acestora (spre exemplu, mini-casetofonul portabil Sony Walkman a fost respins în fiecare studiu de cercetare de piață realizat, dar a revoluționat modul în care consumatorii ascultă muzică când sunt în mişcare).

Pentru a dezvolta un produs sau o campanie de succes, specialişti în marketing trebuie să identifice eficienţa acestora prin măsurarea emoţiilor consumatorilor aflaţi în faţa stimulilor. Utilizând neuroimagistica, specialiştii în neuromarketing sunt capabili să identifice diferite niveluri de emoții specifice pozitive sau negative, memoria, familiaritateai și nivelul de atenție. Ulterior, ei “traduc” datele în scopul de a îndeplini obiectivele companiei și strategiei de marketing.

DSCN0436 (Medium)Cat de departe este Romania din punctul de vedere al neuromarketingului de ce se intampla pe pietele de dincolo?

Marile companii de cercetare în neuromarketing şi-au dezvoltat propriile modele în urma analizei unei cantităţi mari de date culese în timp. În momentul de faţă există aproximativ 100 de companii la nivel mondial (o lista poate fi consultată aici), majoritatea în Europa şi America. În ceea ce priveşte mediul academic, cei care contribuie puternic la dezvoltarea domeniului prin publicarea de articole ştiinţifice (o listă poate fi consultată aici) se află în SUA, Germania, Olanda, Danemarca, Australia, Italia şi Polonia.

În România, interesul pentru acest domeniu este in creştere, atât în mediul de afaceri cât şi în cel academic. Este important să clarificăm mereu ce anume se poate face şi ce nu se poate face într-un astfel de studiu. Acum 2 ani, a fost înfiinţată Asociaţia Mondială de Neuromarketing, o reţea internaţională puternică din care fac parte şi care promovează schimbul de cunoaştere şi protejează interesele sociale generale referitoare la domeniu. Sunt optimistă că tocmai prin acest schimb de informaţie şi de rezultate recente în domeniu putem dezvolta succes astfel de studii pentru companiile din România.

Hai sa vorbim despre studiul tau despre efectele consumului moderat asupra memoriei. Spune-ne despre istoria acestui studiu si ce s-a intamplat, de fapt.

Profitând de oportunitatea care mi-a fost oferită prin câştigarea uneia dintre bursele în valoare de 18.000 EUR oferite de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, am ales să studiez rolul consumului moderat şi responsabil de bere asupra memoriei cu ajutorul neuroimagisticii. Pe lângă rezonanţă magnetică (RMNf) şi electroencefalografie (EEG), a fost utilizat şi un instrument de profilare comportamentală, iar corelarea datelor ne-a adus la concluzii finale interesante. Am ales această metodă de studiu deoarece consider că putem să ne folosim de tehnologia modernă pentru a înţelege mai bine efectul anumitor produse asupra organismului uman, obţinând date obiective prin tehnica disponibilă şi avansul neuroştiinţelor.

La studiu au participat 29 de subiecţi, dintre care 15 au consumat în prealabil 660 ml de bere blondă cu 5% alcool, iar 14 nu au consumat. Aceştia au urmărit un colaj de 4 materiale video amuzante, în timp ce subiecţilor le era scanată activitatea cerebrală de la nivelul scalpului, utilizând casca EEG. Apoi subiecţii au fost scanaţi cu RMN-ul funcţional, în timp ce aveau de realizat o serie de taskuri de memorie. Ultima etapă a demersului ce a presupus colectarea datelor a constat în profilarea comportamentală. În ceea ce priveşte performanţa la reamintirea conţinutului filmelor prezentate în cadrul lotului de subiecţi participanţi la studiu, consumul moderat de bere nu a impactat negativ capacitatea de reamintire a filmuleţelor cu caracter umoristic, desi studii anterioare sugerează că administrarea de alcool blochează encodarea informaţiilor prezentate imediat înaintea consumului de alcool sau imediat după.

Menţionez faptul că rezultatele studiului urmăresc efectele unui consum moderat de bere pentru cei care deja se bucură de aceasta, şi nu promovarea berii ca un produs ce poate spori capacităţile cognitive pentru cei care nu o îl consumă încă.

IMG-8912 (Medium)Stiu ca nu esti consumatoare de bere. Dar munca la acest studiu te-a facut sa apreciezi berea mai tare sau nu? :D
Surprinzător, berea pare a fi o componentă importantă în viaţa mea. Deşi nu sunt consumatoare, am realizat o serie de proiecte ce aveau legătură cu această băutură în timpul facultăţii, am câştigat această bursă şi am realizat un studiu despre bere, şi citesc des despre studii realizate de companiile de neuromarketing pentru acest produs (ambalaj sau spot publicitar pentru bere). De asemenea, am vizitat cu plăcere centrul Heineken Experience din Amsterdam unde am şi “degustat” o bere. Totuşi, odată cu studiul realizat pentru Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, am aflat mult mai multe despre ce înseamnă consum moderat de bere şi care sunt beneficiile acestuia, însă continui să fiu nonconsumator.

Ce sfaturi ai da tinerilor care vor sa se apuce la modul serios de cercetare in Romania? Nu vreau sa o aud pe aia cu “sa plece dincolo“, te rog sa ramanem pozitivi… :)

Sfătuiesc pe orice tânăr interesat de cercetare să îşi urmeze pasiunea şi să aloce cât mai mult timp şi energie studiului. De asemenea, îi îndemn să îşi caute singuri oportunităţile şi să facă tot posibilul să fie în contact cu cei mai buni specialişti din domeniu.

Cateva cuvinte pentru cititorii blogdebere.ro.
Consumaţi bere, dar moderat ! :)

The post Monica Diana Bercea: Berea pare a fi o componenta importanta în viata mea, desi nu sunt consumatoare appeared first on Blog de Bere.

]]>
http://blogdebere.ro/interviuri-si-scrieri/monica-diana-bercea-berea-pare-a-fi-o-componenta-importanta-in-viata-mea-desi-nu-sunt-consumatoare.html/feed 0
Băutul berii, ca şi condusul, e o artă. Dar uneori artele nu se fac în acelaşi timp http://blogdebere.ro/interviuri-si-scrieri/despre-siguranta-rutiera-cu-michelin.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=despre-siguranta-rutiera-cu-michelin http://blogdebere.ro/interviuri-si-scrieri/despre-siguranta-rutiera-cu-michelin.html#comments Fri, 12 Oct 2012 11:52:36 +0000 http://blogdebere.ro/?p=4947 În general, dacă arăţi unui om nişte grafice încercând să-i explici cam care-i faza acolo, s-ar putea să-l pierzi încă de la primul slide, dar când e vorba de lucruri care ţin de viaţa cetăţenilor şi când vezi că în grafice România e fruntaşă din multe puncte de vedere, începi să-ţi pui semne de întrebare.

The post Băutul berii, ca şi condusul, e o artă. Dar uneori artele nu se fac în acelaşi timp appeared first on Blog de Bere.

]]>
Acesta este un guest post scris de Florea Cristian, pe care vi-l recomand cu inimă deschisă să-l citiți și să descoperiți surprizele viitoare pe care le pregătește ;)

Am participat acum câteva zile la o discuţie despre siguranţa rutieră în care cei de la Michelin ne-au arătat nişte statistici referitoare la situaţia accidentelor din România, raportându-ne şi la celelale ţări din Europa.

În general, dacă arăţi unui om nişte grafice încercând să-i explici cam care-i faza acolo, s-ar putea să-l pierzi încă de la primul slide, dar când e vorba de lucruri care ţin de viaţa cetăţenilor şi când vezi că în grafice România e fruntaşă din multe puncte de vedere, începi să-ţi pui semne de întrebare.

Dacă tot suntem pe blogdebere, permiteţi-mi să vă arat un grafic care arată cum s-a modificat numărul oamenilor care au murit datorită urcării la volan sub influenţa alcool-ului:


Graficul e făcut pentru perioada 2001 – 2008, iar aşa cum observaţi şi voi, România se află pe primul loc. În timp ce în alte ţări se iau măsuri pentru a scădea cât mai mult numărul oamenilor care se urcă la volan sub influenţa alcool-ului, la noi parcă se încurajează chestia asta, având în vedere că nu-s prea mulţi care vorbesc despre gravitatea situaţiei. Care ar fi, totuşi, principalele motive pentru care avem atât de multe situaţii neplăcute legate de condusul maşinii sub influenţa alcool-ului (din punctul meu de vedere, fireşte)?

  1. Inconştienţa

Se foloseşte destul de des vorba: „Hai, mă, că până acasă nu păţesc nimic dacă o să conduc aşa”. Bineînţeles că dacă ai băut deja câteva beri, ţi se pare o decizie normală. Nu e chiar aşa. Gândeşte-te că rişti să faci accidente fără să fii vinovat chiar şi când eşti treaz, dar atunci când ai băut şi s-a întâmplat ceva, eşti vinovat indiferent de situaţie. Unde mai pui că reflexele tale nu sunt atât de bine dezvoltate după câteva beri?
Totuşi, inconştienţa se mai educă dacă eşti destul de destupat la minte. De-aia ajungem la cauza cu numărul 2.

  1. Autorităţile

Niciodată n-au fost în stare să-ţi explice de ce nu e bine să faci un lucru. Întotdeauna au crezut că dacă pur şi simplu îţi interzic o chestie, tu o să înţelegi singur de ce s-a întâmplat asta. Aşa cum îl faci curios pe un copil atunci când îi spui că n-are voie să pună mâna pe soba fierbinte pentru că se frige, cam aşa e şi cu cei care se urcă la volan sub influenţa alcool-ului. N-avem voie să ne urcăm pentru că nu-i bine, dar nu ştim exact de ce nu-i bine, mai ales pentru că (nu-i aşa?) „N-are, frate, cum să mi se întâmple mie necazul ăsta”. Ba are, că nu eşti cu nimic mai special când vine vorba de condus sub influenţa alcool-ului.

Dacă autorităţile ar explica mai bine motivele pentru care nu trebuie să te urci la volan sub influenţa alcool-ului (aşa cum au făcut-o cei de la Michelin la discuţia despre care vă vorbeam mai sus) şi dacă şi-ar face şi ei treaba în trafic aşa cum scrie în legislaţie, eu cred că situaţia s-ar schimba cumva.

Dacă ţara noastră n-ar mai funcţiona pe bază de pile şi şpăgi, probabil educaţia rutieră ar fi în România un lucru atât de normal, încât articolele de genul ăstuia nu şi-ar avea rostul.
Cam aici se termină părerile mele legate de condusul sub influenţa alcool-ului, dar dacă voi mai vedeţi alţi factori pentru care suntem fruntaşi în clasamentul de mai sus, vă invit să lăsaţi un comentariu. Totodată, dacă vedeţi vreo rezolvare a problemei, la fel, formularul de comentarii vă stă la dispoziţie.

P.S.: Despre #sigurantarutiera se vorbeşte pe Twitter foarte mult. În plus, detalii mai găsiţi şi în articolul scris pe blogul meu.

The post Băutul berii, ca şi condusul, e o artă. Dar uneori artele nu se fac în acelaşi timp appeared first on Blog de Bere.

]]>
http://blogdebere.ro/interviuri-si-scrieri/despre-siguranta-rutiera-cu-michelin.html/feed 5
Guest post: Fotografia la evenimentele de bere http://blogdebere.ro/interviuri-si-scrieri/guest-post-fotografia-la-evenimentele-de-bere.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=guest-post-fotografia-la-evenimentele-de-bere http://blogdebere.ro/interviuri-si-scrieri/guest-post-fotografia-la-evenimentele-de-bere.html#comments Wed, 08 Aug 2012 14:16:05 +0000 http://blogdebere.ro/?p=4049 Că tot suntem pe Blog de Bere, munca noastră cea mai importantă este să urmărim brandurile de bere, evoluția pieței și pofta populației pentru bere. Iar cel mai ușor putem observa brandurile de bere urmărind conturile prin care sunt reprezentate pe social media. Așa am observat cât de mult contează fotografia, în special fotografia de eveniment, când reprezinți imaginea și interesele unui brand pe internet; vorba aia "picture or it didn't happen".

The post Guest post: Fotografia la evenimentele de bere appeared first on Blog de Bere.

]]>
Că tot suntem pe Blog de Bere, munca noastră cea mai importantă este să urmărim brandurile de bere, evoluția pieței și pofta populației pentru bere. Iar cel mai ușor putem observa brandurile de bere urmărind conturile prin care sunt reprezentate pe social media. Așa am observat cât de mult contează fotografia, în special fotografia de eveniment, când reprezinți imaginea și interesele unui brand pe internet; vorba aia “picture or it didn’t happen”. Și cum mai toate brandurile mari de bere au o identitate în social media, au o comunitate, au activitate, contează foarte mult să aduci evenimentele și în online.

Cel mai și cel mai fain este să scoți online-ul în offline și să stai la o bere cu el, iar evenimentele de genul ăsta sunt atât de faine încât merită relatate și în fotografii. Da, un eveniment în offline este o cheltuială și o bătaie de cap, dar și când iese toată lumea vorbește despre el și despre brand. Apăi de ce să faci rabat de calitate la capitolul fotografii, când ai trudit atât de mult la celelalte detalii organizatorice?!

Fotografiile sunt singura cale de a arăta tuturor ce frumos se simte lumea în compania brandului tău. Fotografiile scriu istoria evenimentelor și rămân aievea. Cum erau scribii în antichitate de erau pe la toate evenimentele importante ca să scrie istorie pe măsură ce avea loc, așa văd eu și fotografii. Fără ei evenimentul parcă n-ar fi avut loc. Fără un album frumos care să povestească ce s-a întâmplat acolo evenimentul n-are farmec după, iar lumea uită.

Eu o gândesc așa: a economisi bani la capitolul fotografie înseamnă pierdere la nivelul întregului buget alocat. A investi banii în fotografie se traduce în câștig la nivel de buget alocat întregului eveniment. Părerea mea.

Am obținut și o părere avizată ca să nu despic firul în patru singur- Fotografia la evenimentele de bere – un guest post semnat de Adrian Holerga, fotograf profesionist de evenimente, trainer de Fotografie pentru companii  și  blogger.

Anul acesta am urmărit destul de atent activitatea brandurilor de bere pe Social Media. Și în special fotografiile postate pe conturile de Facebook, pe care le consider reprezentative în ilustrarea atmosferei evenimentelor.

Și pot spune că, în afară de vreo 3 excepții, în mare parte e un dezastru. E o piață în expansiune, toată lumea cam știe ce are de făcut, dar din exces de zel uită, sau mai bine zis nu alocă suficiente resurse, pe partea de imagine. Să îți angajezi un Social media Executive căruia să îi dai un iPhone și care să posteze poze din timpul evenimentului mi se pare o greșeală mare. De cele mai multe ori acesta nu va reuși să posteze într-o ordine coerentă imaginile, în nici într-un caz imaginile nu vor fi de o calitate satisfăcătoare și nu vor surprinde ceea ce vreți să comunicați.

Eu personal, am avut în ultima vreme cerințe la evenimente de a aduce un asistent care să se ocupe strict de a da selecții de fotografii, imediat după întâmplarea evenimentului, responsabilului de SM care să le posteze. Pot spune că această medotdă mi se poare cea mai eficientă pentru că imaginile de calitate foarte bună ajung în timp foarte scurt pe paginie de comunicare, se păstrează o ordine și o coerență a momentelor evenimentului și este exclus riscul de a posta imagini slabe din punct de vedere tehnic. Desigur, aceasta este o metodă idealistă, dar se pot posta imagini și cu o întârziere de câteva ore doar cerând fotografului o selecție la finalul evenimentului.

A doua mare problemă este fotograful amator. Acesta, cu toate că are o cameră foto de ceva vreme și a realizat câteva fotografii foarte frumoase cu floricele și apusuri, nu știe să se adapteze la un eveniment. Nu are în reflex să se poziționeze corect pentru a avea un unghi bun, nu știe să seteze camera foto foarte repede la schimbarile de iluminare, nu știe pe cine și ce anume să fotografieze și rezultatul final este cel mult satisfăcător.

Sunt foarte multe detalii și reguli ce trebuiesc respectate, mai ales când e vorba de evenimente cu bere. Sunt necesare imaginile cu atmosfera, consumatorii de bere, artiștii(dacă e vorba și de un spectacol), speakerii(dacă e cu vreo prezentare) și multe altele. Cele mai mari greșeli pe care le-am văzut și care nu cred că vă avantajează deloc sunt imaginile ce conțin minori peste tot, în public sau chiar și consumatori minori și fotografiile cu artiștii sau speakerii care lipsesc sau sunt incomplete. O altă mare problemă de care am auzit este că din totalul fotografiilor primite de client, foarte puține sunt folosibile(de exemplu: “Am primit 500 de fotografii, dar nu am putut posta decât 5”). Eu consider că ar trebui să puteți folosi peste 80% din setul de fotografii primite de la fotograf.
Ce anume trebuie să faceți când vreți să angajați un fotograf pentru un eveniment:

  • să treceți în planul inițial un buget decent pentru partea foto;
  • să cereți oferte la mai mulți fotografi specializați pe evenimente(în cazul în care nu ați mai lucrat cu nici unul ce v-a satisfăcut complet);
  • să cereți potențialilor fotografi un exemplu de eveniment similar fotografiat(dar un exemplu complet, chiar daca trebuie să analizați 1000 de fotografii, pentru a vedea dacă acesta știe să respecte brief-ul și dacă majoritatea fotografiilor sunt folosibile);
  • să comunicați un brief și să dați indicații și în timpul evenimentului, dacă este necesar;
  • să lăsați fotograful să își facă treaba și să vă bucurați de imagini de calitate la finalul evenimentului.

Nu este obligatoriu să aveți un fotograf la evenimente, se poate și fără. Doar că, în cazul în care nu aveți sau nu vă permiteți, mai bine nu postați pe conturile publice poze de o calitate foarte slabă. Eu cred că asta face mult mai mult rău decât dacă nu ați publica nimic

The post Guest post: Fotografia la evenimentele de bere appeared first on Blog de Bere.

]]>
http://blogdebere.ro/interviuri-si-scrieri/guest-post-fotografia-la-evenimentele-de-bere.html/feed 2
Despre alcool și cultura berii cu Andreea Pâslaru http://blogdebere.ro/fetele-si-berea/despre-alcool-si-cultura-berii-cu-andreea-paslaru.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=despre-alcool-si-cultura-berii-cu-andreea-paslaru http://blogdebere.ro/fetele-si-berea/despre-alcool-si-cultura-berii-cu-andreea-paslaru.html#comments Tue, 10 Jul 2012 07:59:15 +0000 http://blogdebere.ro/?p=3549 Andreea Pâslaru, Sustainable Development Specialist - Corporate Affairs Romania at SABMiller, ne-a vorbit despre alcool și cultura berii, precum și despre cum a fost invitată să lucreze pentru o perioadă în Italia la Birra Peroni.

The post Despre alcool și cultura berii cu Andreea Pâslaru appeared first on Blog de Bere.

]]>
Că tot vorbim noi toată ziulica despre bere, ne-am gândit că fain ar fi să aflăm de-ale berii taine fix de la specialiștii în domeniu. Că noi zicem toată ziua despre bere… să mai zică și berea despre bere, că reprezentați de seamă tot are.

Un excelent exemplu ca super-reprezentant al berii este Andreea Pâslaru, Sustainable Development Specialist – Corporate Affairs Romania at SABMiller. Și pentru că a reușit să ridice sprâncene destule încât să fie invitată să lucreze pentru o perioadă în Italia la Birra Peroni, ne-am zis noi c-ar fi cea mai faină treabă dacă ne-ar povesti mai multe despre cum vede berea. Andreea a fost foarte amabilă și ne-a primit întrebările cu mult entuziasm, iar răspunsurile le puteți descoperi mai jos:

[nggallery id=27]

 

Spune-ne te rog câteva lucruri despre tine, ce funcție ai acum și care este legătura ta cu berea noastră cea de toate zilele.

Lucrez în departamentul de Corporate Affairs al Ursus Breweries din 2010 ca Sustainable Development Specialist. Mă ocup de proiectele de dezvoltare durabilă ale companiei, proiecte împărțite strategic în 10 priorități, priorități care susțin activitatea noastră ca și companie și ne ajută să oferim comunității ceva palpabil, ceva care să o ajute să se dezvolte. În România, ne focusam pe trei dintre aceste zece priorități și anume descurajarea consumului iresponsabil de alcool, susținerea antreprenoriatului și dezvoltarea comunităților în care ne desfășurăm activitatea. Din aprilie, lucrez pentru o perioadă limitată la Birra Peroni, sucursala SABMiller din Italia unde mă ocup de proiectele locale de Sustainable Development.

 

Cum este să lucrezi la Birra Peroni în Roma? Cum ai reușit această performanță și cum te-ai acomodat mediului profesional din vest? Este cu mult diferit de cel din România? Ce-ți lipsește de-acasă, pe plan profesional și personal?

Lucrul aici este ușor diferit de cel de acasă pentru că în comunitatea italiană sunt mult mai puține probleme decât la noi în special în ceea ce privește consumul iresponsabil de alcool. Acasă, consumul iresponsabil de alcool este încă “€œla moda”, mai ales în rândul tinerilor și uneori și a minorilor, din păcate. Aici însă, din punctul ăsta de vedere, lucrurile par mai așezate. Italienii se bucură de o bere la terasă cu mult mai mult calm decât o facem noi, românii.
Propunerea pentru a lucra pe o perioadă limitată în Italia a venit la un an distanță de lansarea campaniei “Află-ți echilibrul” de pe www.desprealcool.ro. Anul trecut, acesta a fost unul dintre proiectele mele de suflet, în care am investit multă muncă alături de o echipă de PR și digital grozavă și împreună cred că am reușit să implementăm lucruri frumoase. Aș putea menționa aici conceptul “șoferului de serviciu” cunoscut peste graniță drept “€œdesignated driver” care în România era mai puțin cunoscut, Petre*, aplicația care te ajută să organizezi o petrecere responsabilă sau că am reușit să adunăm pe pagina noastră de facebook o comunitate de aproximativ 13.000 de fani care ne sunt alături și susțin inițiativele noastre.
De acasă nu-mi lipsesc foarte multe. Avantajul de a lucra într-o multinațională este că peste tot se aplică aceleași politici așa că trecerea de la Ursus Breweries la Birra Peroni am făcut-o fără probleme și cu un timp de acomodare destul de scurt. E interesant însă și motivant pentru tine ca și angajat și individ să observi stiluri diferite de lucru, relații diferite cu consumatorii, branduri diferite cu strategii complet diferite față de cele de acasă.

 

Cum schimbă lumea un Sustainable Development Specialist?

:) Prin proiecte construite pe nevoile specifice ale unei comunități. Cred că e nevoie să investim munca noastră acolo unde e nevoie și înainte de a porni la drum să vedem exact dacă e nevoie. Research is key all the time.

 

La începutul carierei tale ai fost Internship Trainee, Corporate Affairs la URSUS Breweries.  Cum a fost parcursul tău profesional și personal în lumea berii de atunci și până acum, cu hopuri și bucurii, învățăminte și progrese?

Poate carieră e prea mult spus în momentul de față, dar personal simt că e o mare diferență între Andreea din 2010 și Andreea de astăzi din punct de vedere profesional. Primul meu job în Ursus Breweries a fost de Internship Trainee în vara anului 2009. Lucram în departamentul de Corporate Affairs și ofeream suport managerului de comunicare internă. Un an mai târziu, cei din companie m-au recontactat și mi-au oferit un job. Așa am reînceput “să fac spumă în lumea berii”, tot în departamentul de Corporate Affairs. Astăzi, fac un pic de spumă în Birra Peroni iar mâine, cine știe?
Cred că lucrul într-o companie multinațională nu e pentru toată lumea. Te prinde sau nu te prinde. Înainte de asta am încercat și viața de agenție care a fost frumoasă însă în companie parcă e și mai frumos iar când e vorba de bere parcă totul căpăta un contur din ce în ce mai frumos.

 

Cum vezi tu berea pe piața din România? Cum se vede din afară? Ce plusuri are? Ce îi lipsește? Cum vezi piața berii din Italia și ce concluzii tragi dacă compari cele două piețe? Se pun lucrurile în mișcare mai ușor în vest?

Cred că berea face parte din cultura românească. Ieșim cu prietenii la o bere, ne uităm la un film și bem o bere, stăm seară după birou și bem o bere, vara ieșim în parcuri sau la grătar și bem o bere. Face parte din obiceiurile noastre culturale. Ce mă bucură este că publicul român iubitor de bere a început să se dezvolte, a început să cunoască berea. Dacă acum câțiva ani mergem într-un bar și ceream o bere, fără alte detalii, acum cred că știm foarte bine ce vrem, ce ne place și împărțim berea pe categorii. Suntem iubitori de nefiltrată sau suntem iubitori de bere blondă. Ne place Peroni sau ne place Grolsch. Preferăm un Ursus Premium sau un Ursus Black iar când ajungem într-un bar știm exact ce să cerem. Mă bucură foarte mult asta și cred că în comparație cu celelalte popoare iubitoare de bere era ceva ce ne lipsea.

 

Este Peroni un stil de viață? Cum vezi brandul Peroni în România acum, dar și în viitor? Ce adori la brandul Peroni? Folosesc un cuvânt ce exprimă admirație atât de puternică pentru că, pe mine unul, mă impresionează puternic romantismul italian al brandului Peroni.

Da, pentru mine clar este un stil de viață. Când spui Peroni spui Italia, spui Vivi la vita sau îți zboară gândul imediat la filmul lui Fellini, ”La dolce vita”. Părerea mea e că Peroni e un brand pe care fie îl iubești, fie îți e indiferent. Nu există cale de mijloc, iar eu zic că de regulă cei mai mulți îl iubesc.

 

Ce apreciezi la prezența grupului SABMiller în România?

Capacitatea de a se comporta ca o companie națională la nivel local și o companie internațională la nivel global. E o companie care gândește local și acționează internațional.

 

Comunitatea online câștigă teren zilnic ca formatoare de opinie. În opinia ta, cât de bine ating brandurile de bere acest areal numit social media? Este berea 2.0?

Brandurile Ursus Breweries sunt prezente în social media și din câte știu sunt destul de apreciate de către consumatori. Ursus, de exemplu, interacționează cu peste 190.000 de fani pe pagina să de facebook iar Timișoreana are o comunitate de peste 100.000. Asta cred că spune clar că brandurile de bere ating social  media și că berea este și 2.0. E bine însă când berea trece din mediul online în mediul offline. Ne împrietenim online și apoi bem o bere offline. (Total de acord :D)

 

Cât de importante sunt pentru tine campaniile de conștientizare a efectelor alcoolului când nu este consumat responsabil?

Pentru mine sunt foarte importante pentru că fac parte din munca mea zilnică. Dacă mă întrebi cât de importante sunt pentru consumatori cred că în România suntem încă pe un teren neexplorat așa cum ar trebui și că va mai trece un pic de timp până când ne vom da seama cât de importante sunt aceste campanii, cât de important e să fii informat, cât de important e să știi ce se întâmplă cu corpul tău atunci când consumi alcool în exces, cât de important e să ai informațiile care trebuie atunci când cineva din familie sau dintre prieteni se confruntă cu problema consumului excesiv de alcool. Astea sunt lucrurile care ar trebui să conteze și fiecare dintre noi ar trebui să fie informat ca mai apoi să poată lua decizia care trebuie. În plus chiar cred că în viață trebuie să găsești acel echilibru între distracție și responsabilitate, de ce să regreți mai târziu, când poți să te bucuri de moment fără să exagerezi? Sper că încetul cu încetul și românii să se convingă de acest lucru.

 

Ca de la moldovean la moldovean, spune-ne ce înseamnă berea pentru tine. Există așa numita cultură a berii? Că pan´ la urma asta-i bere, nu?! Un laitmotiv al veseliei și socializării, un magnet de povești și experiențe, simbol al prieteniei, crez care apropie și rareori dezbină, numitorul comun în mai toate culturile de pe acest glob. No, cel puțin așa o vedem noi la Blog de Bere.

Berea pentru mine înseamnă veselie, înseamnă prieteni, înseamnă momente de calitate. :)
Cred cu tărie că există o cultură a berii și cred că românii încep să înțeleagă această cultură din ce în ce mai bine. E o cultură care te prinde foarte ușor și despre care vrei mereu să afli mai mult. E suficient să bei o bere și să fii un pic curios. Restul vine de la sine.

 

Ai vreun mesaj sau vreo sugestie pentru Blog de Bere și pentru cititorii săi?

Să se bucure responsabil de un URSUS rece la terasa cu prietenii. Noroc!

 

Multumim Andreea pentru interviu. You rock!  :)

 

The post Despre alcool și cultura berii cu Andreea Pâslaru appeared first on Blog de Bere.

]]>
http://blogdebere.ro/fetele-si-berea/despre-alcool-si-cultura-berii-cu-andreea-paslaru.html/feed 0
Guest post: Cum a fost la B’ESTFEST! http://blogdebere.ro/evenimente/guest-post-cum-a-fost-la-bestfest.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=guest-post-cum-a-fost-la-bestfest http://blogdebere.ro/evenimente/guest-post-cum-a-fost-la-bestfest.html#comments Tue, 10 Jul 2012 06:34:36 +0000 http://blogdebere.ro/?p=3540 Colega noastră de la Taximetre.ro, Loredana Pricopie ne vorbește despre experiența ei la B'ESTFEST, că tot s-a dus ca reprezentant al blogului ei preferat :D (Blog de Bere adică).

The post Guest post: Cum a fost la B’ESTFEST! appeared first on Blog de Bere.

]]>
Colega noastră de la Taximetre.ro, Loredana Pricopie ne vorbește despre experiența ei la B’ESTFEST, că tot s-a dus ca reprezentant al blogului ei preferat :D (Blog de Bere)

” Așa…

După ce ne-am adunat toata gașca, am început să ne gândim la ce oră să fim acolo. Unii mai devreme, iar alții mai târziu. Inițial, voiam să iau mașina aia specială pentru acest eveniment, dar era imposibil. Prea full! Așa că, am luat un taxi (aici mica întâmplare cu taximetrisul).Când am ajuns acolo, am văzut o mână de oameni, și mi-am spus : “Frate, dar cum aici sunt atât de puțini oameni, iar în stația de autobuz, ditamai coada?!”

Na, mi-am revenit repede, când am ajuns la scenă, unde cântau cei de la Bug Mafia. Mi-au placut tare mult, însă ceva nu mi-a plăcut – Spectatorii! Puțină agitație, puțin dans, puțin… mă așteptam ca la un astfel de eveniment să vină lume cu mai puține fițe. De unde, unele cred că au greșit evenimentul – pe tocuri, cu chestii sclipitoare pe ele etc. În fine! Bine măcar c-au fost mulți.

După concertul celor de la Mafia, am băut o bere Ciuc ( PRIMAAA!), în cinstea colegului meu, Sorin. Am și-o poză, ca să demonstrez, dar arăt ca dracu’, și prefer să nu mă compromit în halul ăsta. Ha!

Am stat și la concertul Garbage, dar nu prea mi-a plăcut. Și nu, nu pentru că n-a fost fain, ci pentru că nu este chiar pe stilul meu. Doar vreo două melodii mi-au plăcut.

Și, pentru că vineri am ajuns acasă la 6:30( adică, sâmbătă), după ce am fost păcăliți de un amic să mergem pe jos, sâmbăta am dormit toată ziua. Deci, nu m-am mai dus.

Dar duminică.. Duminică! OFF, duminică, am spart norma! La 15 și ceva eram acolo, împreună cu prietena mea, Bibi. Două tute, ce să mai. Off, ce zi ! Am luat fiecare stand la rând, să vedem ce se întâmpla la ei. Trebuie sa le multumesc celor de la Godot, că ne-au alimentat burțile cu bere/apă. Ne-am împrietenit cu ei :D. Nu știu ce să vă povestesc despre primele două standuri căci pozele vorbesc de la sine – Green Village B’estFest și Casadecasatorii B’estFest, iar despre celelalte standuri n-are rost să vă povestesc, căci încă n-am pozele, și-s cât o mie de cuvinte.

În concluzie – Multumesc Blog de Bere, Ciuc Premium și McCann PR pentru invitațiile la acest superb eveniment – B’ESTFEST. Ne vedem la anu’!

Uff, acum am observat că n-am prea vorbit despre programul artistic. Sorry, dar eram prea în filmul me, ca să urmăresc chiar toți artiștii.

Cam atât! “

The post Guest post: Cum a fost la B’ESTFEST! appeared first on Blog de Bere.

]]>
http://blogdebere.ro/evenimente/guest-post-cum-a-fost-la-bestfest.html/feed 6