Blog de Bere

5800 de pub-uri s-au închis din cauza taxei pe bere

Nu la noi ce-i drept, totuși vă reamintesc că fostul ministru al sănătății, Vasile Cepoi era pornit să facă fix aceeași năzbâtie. Acum vă vorbesc despre de Regatul Unit și despre măsura celor de la guvernare de a impune o creștere a taxei pe bere, taxă ce a crescut cu 40% față de anul în care a fost introdusă, 2008. Măsura a dus la scumpirea berii cu până la 50%, taxa constând în peste o treime din prețul berii.

Un număr de 5800 de pub-uri au fost închise în cei 3 ani pe care i-a împlinit taxa, însemnând o rată constantă de minim 5 pub-uri pe zi închise. Apăi dacă așa măsuri ne scot din criză, chiar nu-i de mirare că suntem în criză. Mă gândesc că cele aproape 6000 de localuri aveau angajați și clienți care băgau enorm de mulți bani în visteria statului atât timp cât respectivele pub-uri erau deschise. N-am să pricep dășteptul care s-a gândit că-i mai bine să plătească ăia puțini o taxă mai mare, în loc să îi încurajeze pe ăia mulți să plătească taxa mai mică.

În 2009, pe când criza-și atingea apogeul, se închideau pub-uri și cu o medie de aproape 60 pe zi. Acum media a mai scăzut, dar taxa a crescut. Între ultima creștere, în martie, și luna spetembrie, media a fost de 18 pub-uri pe zi. Pe mine chiar mă sperie cifrele acestea. Și dacă luăm în calcul pub-urile nou deschise, vă garantez că nu se deschid ele cu o medie de 5 pe zi, darămite între 18 și 60 pe zi. Mă gândesc că în Regat sunt destule pub-uri, dar la noi… dacă mai vine unul ca Cepoi, în câteva luni vom bea berea numai la crâșme-n sat, ori la locurile foarte scumpe, căci crăsmele și fițele nu vor da faliment prea curând.

Via The Telegraph

Despre autor: Sorin Neagu

3 Comments

  1. Nu uita ca Cepoi a vrut sa puna taxa si pe shaorma happy. Eu zic mai bine sa creasca taxa pe profit la firmele mari si a terminat povestea.

    • Logic, asa ar fi cazul; doar ca ai nostrii politicieni trag tot pe noi, cei din clasa de mijloc happy

      • Sorin Neagu (Author)

        vezi ca doar daca ai salariul mai mare de 3500 de lei pe luna esti in clasa de mijloc winking

Leave a Reply