Blog de Bere » Berea este sănătoasă http://blogdebere.ro Cu o bere toţi suntem datori Mon, 16 Dec 2013 10:36:59 +0000 ro-RO hourly 1 http://wordpress.org/?v=3.8 Consumul moderat de bere poate contribui la menținerea unei inimi sănătoase http://blogdebere.ro/berea-este-sanatoasa/consumul-moderat-de-bere-poate-contribui-la-mentinerea-unei-inimi-sanatoase.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=consumul-moderat-de-bere-poate-contribui-la-mentinerea-unei-inimi-sanatoase http://blogdebere.ro/berea-este-sanatoasa/consumul-moderat-de-bere-poate-contribui-la-mentinerea-unei-inimi-sanatoase.html#comments Tue, 26 Nov 2013 14:58:00 +0000 http://blogdebere.ro/?p=8616 Conform unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Hebrew, din Israel, persoanele care consumă bere în cantități moderate pot prezenta o incidență mai mică a infarcturilor sau a altor afecțiuni ale inimii. Rezultatele studiului pot fi explicate prin faptul că un consum moderat de bere poate avea un rol în stimularea producerii ...

The post Consumul moderat de bere poate contribui la menținerea unei inimi sănătoase appeared first on Blog de Bere.

]]>
Conform unui studiu realizat de oamenii de ştiinţă de la Universitatea Hebrew, din Israel, persoanele care consumă bere în cantități moderate pot prezenta o incidență mai mică a infarcturilor sau a altor afecțiuni ale inimii. Rezultatele studiului pot fi explicate prin faptul că un consum moderat de bere poate avea un rol în stimularea producerii „colesterolului bun” (colesterolul HDL), conducând astfel la reducerea riscului de apariţie a bolilor coronariene.

Cercetătoarea Shela Gorinstein, coordonatoarea studiului, a reunit o echipă de 20 de specialiști alaturi de care a finalizat cercetarea. Subiecţii studiului au fost 48 de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 46 – 72 de ani ce prezentau un risc de afecțiuni coronariene. Pe întreaga perioadă de derulare a studiului, aceștia au fost împărţiţi în două grupuri: unul ai cărui subiecți au consumat o cantitate moderată de bere, iar altul ai cărui subiecți au consumat doar apă. Din punct de vedere al alimentației, timp de o lună, cât a durat studiul, subiecții din ambele grupe au beneficiat de acelaşi regim alimentar, bogat în fructe şi legume.

Nu este pentru prima dată când se vorbeşte despre posibilele efecte ale consumului moderat de bere asupra sănătăţii inimii. Acest studiu însă scoate foarte bine în evidenţă diferenţa dintre acțiunea „colesterolului bun” (HDL) şi cea a „colesterolului rău” (LDL). Dacă primul ne protejează, acţionând ca un aspirator de colesterol în exces, cel din urmă este dăunător, depunându-se pe pereții vaselor de sânge. O cantitate suficientă de „colesterol bun” în organism ne protejează împotriva bolilor de inimă.”, declară Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

În ceea ce priveşte rezultatele studiului realizat de cercetătorii israelieni, la 21 dintre cele 24 de persoane din grupul celor care consumă moderat bere au fost identificate modificări pozitive ale nivelul compoziţiei chimice a sângelui, modificări asociate cu un risc scăzut de apariţie a bolilor cardiace, lucru ce nu s-a întâlnit şi în cazul persoanelor care au consumat doar apă. Aceste modificări au constat într-o reducere a nivelului “colesterolului rău” și o creștere a “nivelului colesterolului bun”, precum și într-o creștere a nivelului de antioxidanți.

Membrii Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție atrag atenţia că un consum moderat de bere trebuie completat de un stil de viață sănătos și o alimentație corespunzătoare. Este considerat consum moderat de bere o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbați și 330 ml/zi pentru femei cu o concentraţie de alcool de 5%.

The post Consumul moderat de bere poate contribui la menținerea unei inimi sănătoase appeared first on Blog de Bere.

]]>
http://blogdebere.ro/berea-este-sanatoasa/consumul-moderat-de-bere-poate-contribui-la-mentinerea-unei-inimi-sanatoase.html/feed 0
12 beneficii ale berii http://blogdebere.ro/berea-este-sanatoasa/12-beneficii-ale-berii.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=12-beneficii-ale-berii http://blogdebere.ro/berea-este-sanatoasa/12-beneficii-ale-berii.html#comments Thu, 07 Nov 2013 12:00:30 +0000 http://blogdebere.ro/?p=8478 Am spus de o grămadă de ori că berea este sănătoasă, ba chiar am făcut pe acest blog o categorie în care vorbim numai despre cât de benefică poate fi berea. Astăzi venim cu un top 12 beneficii ale berii, toate demonstrate ştiiţific. Topul este realizat de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriție, ...

The post 12 beneficii ale berii appeared first on Blog de Bere.

]]>
Am spus de o grămadă de ori că berea este sănătoasă, ba chiar am făcut pe acest blog o categorie în care vorbim numai despre cât de benefică poate fi berea. Astăzi venim cu un top 12 beneficii ale berii, toate demonstrate ştiiţific. Topul este realizat de Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriție, ca să vedeţi că nu scriem fără surse sigure.

1. Berea nu îngraşă
Berea are un conţinut caloric redus, de doar 43 kcal la 100 ml în cazul berii cu alcool şi de 17 kcal la 100 ml în cel al berii fără alcool.

Prin comparaţie, laptele de vacă integral are în jur de 67 kcal la 100ml.

2. Berea este o sursă de antioxidanţi
Berea conţine antioxidanţi naturali, care pot avea un efect pozitiv asupra sănătăţii. Aceştia au ca sursă malţul (orz), cât şi hameiul, din care este fabricată berea. Cantitatea totală de antioxidanţi din bere depinde de tipul de bere, prin urmare de materiile prime folosite şi de procesul de fabricaţie.

3. Berea este o sursă bogată de siliciu
Berea este o sursă bogată de siliciu care, absorbit prompt de către organism, contribuie la prevenirea apariţiei osteoporozei.

4. Berea este o sursă de fibre
Datorită conţinutului de orz, unul dintre ingredientele sale, berea poate fi o sursă de fibre solubile.

5. Berea reduce riscul formării pietrelor la rinichi
Berea conţine câteva minerale esenţiale. Are un conţinut relativ ridicat de potasiu şi un conţinut scăzut de sodiu. Conţine puţin calciu şi este bogată în magneziu, ceea ce ar putea ajuta la protejarea împotriva formării pietrelor la bilă şi la rinichi.

6. Berea are rolul de a rehidrata organismul dupa efort fizic
Cu un conţinut de 93% apă, berea se caracterizează printr-un efect răcoritor şi reduce senzaţia de sete.

7. Berea creşte nivelul de “colesterol bun” (colesterol HDL)
Un pahar de bere pe zi poate creşte semnificativ nivelul de colesterol bun.

8. Berea reduce riscul apariţiei declinului cognitiv
Unele studii indică o reducere de chiar 25% a riscului de declin cognitiv în cazul consumului responsabil de bere. Consumul responsabil de bere contribuie la reducea riscului de apariţie a diabetului de tip II.

Consumul responsabil înseamnă 330ml de bere pe zi pentru femei şi 660ml de bere pe zi pentru bărbaţi.

9. Berea reduce riscul de apariţie a bolii Parkinson

10. Berea poate asigura protecţie împotriva bacteriei Helicobacter pylori, cauza apariţiei ulcerului

11. Berea fără alcool, recomandată mamelor care alăptează
Antioxidanţii din bere se transmit bebeluşului prin intermediul laptelui matern.

12. Berea fara alcool, o bună variantă de hidratare
Datorită conţinutul mare de apă, de 93%, precum şi a conţinutului caloric mic, de doar 17 kcal la 100 ml, berea fără alcool hidratează organismul.

bere

P.S.: Studii despre bere se fac în continuare. În România chiar se oferă burse celor care doresc să studieze berea.

The post 12 beneficii ale berii appeared first on Blog de Bere.

]]>
http://blogdebere.ro/berea-este-sanatoasa/12-beneficii-ale-berii.html/feed 1
Se dau 150.000 lei pentru cercetatorii romani care vor sa studieze berea http://blogdebere.ro/berea-este-sanatoasa/se-dau-150-000-lei-pentru-cercetatorii-romani-care-vor-sa-studieze-berea.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=se-dau-150-000-lei-pentru-cercetatorii-romani-care-vor-sa-studieze-berea http://blogdebere.ro/berea-este-sanatoasa/se-dau-150-000-lei-pentru-cercetatorii-romani-care-vor-sa-studieze-berea.html#comments Thu, 07 Nov 2013 10:31:30 +0000 http://blogdebere.ro/?p=8475 Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriție anunță începerea perioadei de depunere a aplicaţiilor pentru cea de-a treia ediţie a burselor de cercetare pe care le pune la dispoziția pasionaților în domeniu din România. Ca şi în cazul edițiilor precedente, fondurile sunt destinate finanțării proiectelor de cercetare pe tema efectelor consumului moderat de bere ...

The post Se dau 150.000 lei pentru cercetatorii romani care vor sa studieze berea appeared first on Blog de Bere.

]]>
Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriție anunță începerea perioadei de depunere a aplicaţiilor pentru cea de-a treia ediţie a burselor de cercetare pe care le pune la dispoziția pasionaților în domeniu din România. Ca şi în cazul edițiilor precedente, fondurile sunt destinate finanțării proiectelor de cercetare pe tema efectelor consumului moderat de bere asupra sănătății. Perioada de depunere a lucrărilor este 1 noiembrie 2013 – 31 ianuarie 2014, urmând ca proiectele câștigătoare să fie anunțate la finele lunii februarie 2014.

Debutul celei de-a treia ediţii de acordare a burselor urmează lansării primului studiu de cercetare românesc în domeniu, realizat de către Monica Diana Bercea, câştigătoarea primei ediţii a burselor. Cu ajutorul fondurilor acordate de către Centrul de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie şi apelând la tehnologie de ultima generaţie, cercetătoarea a identificat posibile efecte pozitive ale consumului moderat de bere asupra memoriei şi nivelului de atenţie.

Şi în această toamnă, demersul Centrului de Studii se adresează cercetătorilor din înteaga țară. Astfel, caravana Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie se va îndrepta către trei orașe universitare de anvergură – Iași, Cluj și Galați – pentru a discuta direct cu pasionații de cercetare.

Anul acesta am avut bucuria să putem face publice rezultatele primului studiu derulat în România, chiar de către cercetători români, privind efectele consumului moderat de bere asupra organismului uman. Proiectul de cercetare a fost câștigător al primei ediții a burselor noastre și credem că ne-a oferit posibilitea de a aduce în atenția publicului larg și a comunității medicale, informații valoroase legate de consumul moderat de bere. Acum așteptăm cu nerăbdare și rezultatele proiectului câștigător al celei de-a doua ediții, cu speranța că vom reuși să completăm cu date relevante cercetarile desfășurate în întreaga lume pe tema berii. Între timp, însă, avem bucuria să anunțăm startul unei noi perioade în care pasionații de cercetare de la noi din țară își pot trimite proiectele pe adresa Centrului nostru. Așa că vreau să le urez succes și putere de muncă tuturor celor care vor aplica ediția aceasta.”, declară Dr. Corina Aurelia Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Perioada de depunere a aplicaţiilor pentru obţinerea burselor este: 01.11.2013 – 31.01.2014, iar evaluarea proiectelor se va face până la finalul lunii februarie 2014. Mai multe detalii legate de criteriile de eligibilitate, dar și de modalitățile de înscriere pot fi consultate pe site-ul oficial al Centrului de Bere, Sănătate și Nutriție – http://www.beresanatatenutritie.ro/. Proiectele se vor depune în variantă electronică, pe e-mail, la adresa: [email protected]. Comitetul de evaluare va fi alcătuit din specialiști care aparţin domeniilor: tehologii alimentare, nutriție, medicină, cercetare.

Bursele de cercetare oferite de către Centrul de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție le sunt adresate studenților în an terminal la orice specializare de natură științifică, masteranzi, doctoranzi sau post-doctoranzi, principala condiție fiind ca aceştia să aparțină unor centre de învățamânt superior sau centre de cercetare din România. Studenţii la medicină pot aplica începând cu anul patru. Fiecare aplicant trebuie să beneficieze de un coordonator de proiect care să aparţină unei instituţii de învăţământ superior sau centru de cercetare din România şi care să fie cel puţin asistent universitar sau cercetător ştiinţific.

Inițiativa înființării Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție aparține unor reprezentanți ai mediilor universitare, medicale și de cercetare de la noi din țară. Membrii fondatori fiind: Dr. Corina – Aurelia Zugravu, Lector universitar în cadrul UMF “Dr. Carol Davila”, căreia îi revine şi calitatea de Preşedinte în cadrul Centrului, Dr. Alin Popescu, medic primar în medicină sportivă şi consultant în probleme de nutriţie, deţinând calitatea de Secretar General, şi Dr. Mihaela Begea, Doctor în Știinţe Inginereşti. Proiectul a fost lansat oficial în luna martie 2012 și are drept obiectiv principal investigarea efectelor consumului moderat de bere asupra organismului uman, prin derularea de studii științifice şi diseminarea informaţiilor în rândul comunității medicale și a publicului larg.

The post Se dau 150.000 lei pentru cercetatorii romani care vor sa studieze berea appeared first on Blog de Bere.

]]>
http://blogdebere.ro/berea-este-sanatoasa/se-dau-150-000-lei-pentru-cercetatorii-romani-care-vor-sa-studieze-berea.html/feed 0
Un consum moderat de bere poate ajuta la prevenirea osteoporozei http://blogdebere.ro/berea-este-sanatoasa/un-consum-moderat-de-bere-poate-ajuta-la-prevenirea-osteoporozei.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=un-consum-moderat-de-bere-poate-ajuta-la-prevenirea-osteoporozei http://blogdebere.ro/berea-este-sanatoasa/un-consum-moderat-de-bere-poate-ajuta-la-prevenirea-osteoporozei.html#comments Wed, 23 Oct 2013 10:46:25 +0000 http://blogdebere.ro/?p=8378 Conform unui studiu realizat de oamenii de știință de la Centrul de Cercetare în Nutriţie Umană şi Anti-îmbătrânire de la Universitatea Tufts din Boston, bărbaţii mai în vârstă şi femeile aflate la menopauză care consumă unul sau două pahare de bere pe zi pot avea oase mai puternice. Acest fapt se datorează în principal conținutului ...

The post Un consum moderat de bere poate ajuta la prevenirea osteoporozei appeared first on Blog de Bere.

]]>
Conform unui studiu realizat de oamenii de știință de la Centrul de Cercetare în Nutriţie Umană şi Anti-îmbătrânire de la Universitatea Tufts din Boston, bărbaţii mai în vârstă şi femeile aflate la menopauză care consumă unul sau două pahare de bere pe zi pot avea oase mai puternice. Acest fapt se datorează în principal conținutului de siliciu pe care berea îl are.

Cercetătoarea Katherine L. Tucker, directorul Programului de Cercetare în Epidemiologie şi evaluare dietetică de la Jeab Mayer USDA, a declarat că berea a avut un impact mai mare asupra densităţii minerale osoase la bărbaţii în vârstă şi la femeile aflate la menopauză. Persoanele care au consumat unul sau două pahare de bere pe zi au avut cele mai bune rezultate în cadrul acestui experiment. Pentru acest studiu, echipa lui Tucker a colectat date de la 1.289 de femei aflate la menopauză, 248 de femei aflate în premenopauză şi 1182 bărbaţi. Cercetătorii au analizat datele referitoare la obiceiurile de consum ale acestora şi au comparat densitatea osoasă atât la nivelul şoldurilor, cât şi la nivelul coloanei vertebrale.

Rezultatele au arătat că bărbații care au consumat unul sau două pahare de bere pe zi au avut o densitate osoasă a șoldului cu 3 – 4% mai mare decât bărbații care nu au consumat. În cazul femeilor aflate la menopauză rezultatele arată că cele care au consumat o cantitate moderată de bere au avut o densitate osoasă a coloanei și șoldurilor cu 5 – 8% mai mare decât cele care nu au consumat deloc. Deşi, prin studiul lor, au constatat că berea poate fi benefică pentru creșterea rezistenţei osoaselor, cercetătorii avertizează că trebuie să existe un echilibru între consumul de bere și un stil echilibrat de viață.

Nu este prima oară când se vorbește despre avantajele pe care un consum moderat de bere le poate avea pentru rezistența oaselor. Berea conţine siliciu, un compus care influențează pozitiv densitatea osoasă. Acest studiu reușește însă să clarifice aspecte care nu au fost abordate până acum, iar rezultatele obținute, per ansamblu, susțin o dată în plus faptul că un consum responsabil de bere are beneficii importante pentru organismul uman”, declară Corina Zugravu, Preşedintele Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie.

Consumul moderat de bere trebuie completat de un stil de viață sănătos și o alimentație corespunzătoare, ne atrag atenția membrii Centrului de Studii despre Bere, Sănătate și Nutriție. Este considerat consum moderat de bere o cantitate de 660 ml/zi pentru bărbați și 330 ml/zi pentru femei cu o concentraţie de alcool de 5%.

The post Un consum moderat de bere poate ajuta la prevenirea osteoporozei appeared first on Blog de Bere.

]]>
http://blogdebere.ro/berea-este-sanatoasa/un-consum-moderat-de-bere-poate-ajuta-la-prevenirea-osteoporozei.html/feed 1
Cum comentați? http://blogdebere.ro/berea-este-sanatoasa/cum-comentati.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=cum-comentati http://blogdebere.ro/berea-este-sanatoasa/cum-comentati.html#comments Tue, 08 Oct 2013 08:15:48 +0000 http://blogdebere.ro/?p=8358 La cererea publicului, voila! Propun următoarea chestiune: voi, cu berea, comentați aici, cei cu cafeaua comentează acolo, iar eu revin mâine cu concluzii. Merge?

The post Cum comentați? appeared first on Blog de Bere.

]]>
La cererea publicului, voila!

Propun următoarea chestiune: voi, cu berea, comentați aici, cei cu cafeaua comentează acolo, iar eu revin mâine cu concluzii. Merge?

aYbgX4x-700b

The post Cum comentați? appeared first on Blog de Bere.

]]>
http://blogdebere.ro/berea-este-sanatoasa/cum-comentati.html/feed 0
10 beneficii ale berii http://blogdebere.ro/berea-este-sanatoasa/10-beneficii-ale-berii.html?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=10-beneficii-ale-berii http://blogdebere.ro/berea-este-sanatoasa/10-beneficii-ale-berii.html#comments Mon, 07 Oct 2013 09:03:29 +0000 http://blogdebere.ro/?p=8352 E un fel de infografic şi e de găsit pe 9gag. Vă rog să nu neglijaţi textul acela de jos, care spune că doza zilnică de bere recomandată pentru bărbaţi este de două beri, iar pentru femei de o bere. Şi aş mai adăuga aici că e vorba de beri a câte 0.33ml, că la ...

The post 10 beneficii ale berii appeared first on Blog de Bere.

]]>
E un fel de infografic şi e de găsit pe 9gag.

10 beneficii ale berii

Vă rog să nu neglijaţi textul acela de jos, care spune că doza zilnică de bere recomandată pentru bărbaţi este de două beri, iar pentru femei de o bere. Şi aş mai adăuga aici că e vorba de beri a câte 0.33ml, că la ei majoritatea berilor aşa sunt.

via Bogdan

The post 10 beneficii ale berii appeared first on Blog de Bere.

]]>
http://blogdebere.ro/berea-este-sanatoasa/10-beneficii-ale-berii.html/feed 0